Gå til hovedinnhold

Ovnsbakt harissa-tofu med mangold og couscous

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Denne oppskriften krever litt forberedelsestid i form av frysing og marinering (ikke inkludert i totaltiden), men det er definitivt verdt det. Hvis du fryser tofuen før bruk, vil den slippe det meste av vannet når den tiner, noe som gjør den fastere i teksturen. Det hjelper den også med å absorbere mer smak – perfekt når du bruker krydret harissa. Servert på en seng av couscous, er denne retten et flott eksempel på hvordan plantebasert kreativitet møter tradisjonell mat fra Midtøsten. Oppskriften bruker mangold, også kalt bladbete, som minner litt om spinat. Oppskriften er fra kokeboken Eating for Tomorrow, som er en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Har du lyst til å prøve andre retter fra kokeboken? Sett sammen en 3-retters med ovnsbakt aubergine med rødbethummus til forrett og Faloodeh - risnudler med rose- og granateplesorbet til dessert.

Total tid: 1 t 10 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
marinert harissa-tofu og mangold på en seng av perlecouscous.
Harissa-tofu og mangold på en seng av perlecouscous - festlig rett til dager du vil feire litt ekstra! Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Press tofuen
    Press tofuen for å fjerne overflødig vann og sett den til side.

  2. Stek paprika og chili til harissamarinaden
    Forvarm ovnen til 200 °C. Legg paprikaene på en bakeplate og stek i 20 minutter. Tilsett chili og stek i ytterligere 8 minutter. Ta dem ut av ovnen og fjern skinnet fra paprikaene.

  3. Lag harissamarinaden
    Tørrstek korianderfrø, spisskummenfrø og karvefrø i en varm panne i noen minutter til de dufter aromatisk. Ha dem i en blender sammen med appelsinsaft og zesten (det ytterste skallet med farge, finrevet), de ovnsbakte paprikaene, harissapaste og tomatpuré. Kjør til en jevn saus.

  4. Mariner tofuen
    Legg tofuskivene i harissamarinaden og la dem trekke til seg smakene mens den ligger i kjøleskapet i noen timer.

  5. Stek tofuen
    Forvarm ovnen til 200 °C. Ta tofuen ut av marinaden og dypp én av de store sidene i mandelmel. Legg tofuskivene på en bakeplate og stek i 15 minutter.

  6. Stek rødløk og hvitløk til couscousen
    Varm en skvett olivenolje i en panne og tilsett rødløk og finhakket hvitløk. Stek i 1 minutt til løken begynner å mykne.

  7. Tilsett krydder og bønner
    Rør inn malt spisskummen og stek i 30 sekunder før du tilsetter kidneybønner, sitronsaft, sitronzest (det ytterste skallet finrevet), kokt couscous og hakket mynte. Bland godt, ta av varmen og legg til siden.

  8. Lag tahinisausen til mangolden
    Bland sammen tahini, sitronsaft og soyafløte til en jevn saus og sett til side.

  9. Stek mangold i en stor panne eller wok
    Varm litt olje i en wok eller stor panne. Tilsett den hakkede hvitløken og rødløk og stek i 30 sekunder. Ha i grovhakket mangold (spar 4 blader til senere) og stek i 2 minutter under omrøring.

  10. Tilsett krydder og saus
    Ha i sesamfrøene og stek i 30 sekunder til. Tilsett deretter hvitvin, rosa pepper, salt og en skvett av tahini-soyasausen. Rør godt sammen.

  11. Ovnsbak cherrytomatene
    Forvarm ovnen til 180 °C. Legg cherrytomatene i en ildfast form sammen med skivet hvitløk, balsamicoeddik, litt olje, salt og pepper. Stek i 8–10 minutter.

  12. Damp mangoldblader og lag små pakker
    Damp de fire sparte mangoldbladene i 3–4 minutter til de blir myke. Legg dem flatt og fyll dem med litt av tahini-mangoldblandingen og noen ovnsbakte tomater. Rull sammen til små pakker.

  13. Server retten på fine tallerkener
    Fordel couscousen på tallerkener. Legg den ovnsbakte tofuen på toppen og plasser en mangoldpakke over. Drypp litt saus rundt tallerkenen og server.