Gå til hovedinnhold

Butterdeigform med valnøtter

OPPSKRIFTEN LAGET AV Erika Eidslott & Juliann Louise Ingebrigtsen Larsen fra Eteklubben Besøk nettside

Oppskrift på vegansk julemiddag! Her serverer du en gyllen, sprø fylt butterdeig med stekt sopp, ristede nøtter, fløte og urter.  En digg plantebasert hovedrett som passer perfekt til julemiddagen. Den dufter av smør og timian, og byr på en nøtteaktig smak som garantert får munnvikene til å renne. Server den gjerne med digg juletilbehør som rosmarin-poteter, kålrotstappe og hjemmelaget brun saus for et skikkelig festmåltid.

Total tid: 1 t 15 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
En nystekt, oval butterdeigsform toppet med valnøtter og oregano.
Butterdeigsform med sprø skorpe, fylt til randen med digg sopp, nøtter og fløte. Foto: Eteklubben

FREMGANGSMÅTE

  1. Forvarm ovnen
    Sett på stekeovnen til 200 °C.

  2. Rist nøttene
    Grovhakk nøtter og stek de gyldne i en tørr stekepanne. Sett til side.

  3. Finhakk løk og hvitløk
    Stek sjalottløken myk, smak til med salt. Ha i hvitløken og la det surre i noen minutter. Sett til side.

  4. Svett soppen
    Skjær sopp i skiver. Stek i en tørr stekepanne og la den «svette» til den har krympet og sluppet i væsken. Da slipper du bløt butterdeig.

  5. Stek fyllet
    Tilsett smør og en klype salt i pannen, og la det surre i 3-4 minutter. Tilsett stekt løk, fløte, nøtter og finhakket timian. La det koke godt inn, i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper. Sett til side.

  6. Kle en ildfast form med butterdeig
    Kjevle ut butterdeig. Kle en liten ildfast form med to av platene, og ha fyllet oppi. Lukk formen med to butterdeigplater til toppen. «Lim» de sammen med litt vann. Ha nøtter på toppen om ønskelig.

  7. Stekes butterdeigsformen
    Stek i ovnen i ca. 30 minutter, til den er sprø og gyllen.

  8. Server med ønsket tilbehør
    Butterdeigsformen er klar til servering! Gjerne sammen med nykokte poteter og kålrabistappe.