Gå til hovedinnhold

Basbousa med fiken, kokos og mandler

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Basbousa med fiken er en tradisjonell dessert i mange land i Midtøsten og Asia. Denne søte kaken nytes både i Marokko og Egypt, helt til India i øst, der den ofte lages under Diwali. Semulemelet gir en mild sødme, som balanseres av rike smaker fra nøtter og kokos. Denne oppskriften på basbousa er vegansk og gir ca. 6-8 porsjoner. Oppskriften er fra kokeboken Eating for Tomorrow - en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Dokumentaren utforsker hvordan den globale matindustrien påvirker miljøet og hvordan matvalgene våre kan bidra til å reversere klimaendringer og beskytte planeten. Vil du prøve andre kaker med smaker fra Midtøsten? Test denne filokaken med fruktnøttfyll og kardemommekrem!

Total tid: 1 t 15 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
En rund basbousakake med halve fiken på toppen.
Basbousa - en herlig fikenkake toppet med sirupblanding av sukker, sitron og kanel! Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Forvarm ovnen og rist mandlene
    Forvarm ovnen til 180 °C. Legg de malte mandlene på et bakepapirkledd stekebrett og rist dem lett i ovnen til de er gylne. Avkjøl litt før bruk.

  2. Bland de tørre ingrediensene
    Ha de ristede mandlene i en bolle sammen med semulemel, hvetemel, natron, bakepulver, sukker og vaniljefrø. Bland godt.

  3. Tilsett ingredienser i den samme bollen til en røre
    Tilsett den smeltede kokoskremen, kokosoljen og mandelmelken i bollen. Rør til du får en jevn, kremet røre.

  4. Hell røren i en lav kakeform
    Hell røren i en lav, bakepapirkledd form. Fordel fikene gjevnt utover formen og trykk dem ned i røren med snittsiden opp. Dryss kokosflak over toppen.

  5. Stek kaken
    Stek kaken midt i ovnen i 40–45 minutter, eller til den er gjennomstekt og gyllen. Sjekk med en tannpirker eller en liten kniv – den skal komme ut ren.

  6. Lag sirupen
    Mens kaken steker, lager du sirupen. Kok opp sukker og vann i en liten kjele. La det småkoke til det tykner lett. Rør inn sitronsaft og kanel, og la det avkjøles litt.

  7. Server basbousakaken
    La kaken hvile i 10 minutter etter steking. Pensle eller hell sirupen jevnt over toppen før servering.