Gå til hovedinnhold

Atayef - fylte dessertpannekaker

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Atayef, også kalt qatayef eller katayef, er en arabisk dessert som ofte spises under fastemåneden Ramadan. Atayef er unik fordi den bruker semulegryn i tillegg til vanlig hvetemel for å lage sammenbrettede pannekaker som kan fylles etter ønske. I denne oppskriften bruker du en tradisjonell fylling med søtede nøtter. Finner du ikke plantebasert ricotta til fyllingen, finner du oppskrift på vegansk ricotta her. Serveres gjerne med rosevannsirup. Oppskriften på disse gode dessertpannekakene fra Midtøsten er fra kokeboken Eating for Tomorrow - en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Dokumentaren utforsker hvordan den globale matindustrien påvirker miljøet og hvordan matvalgene våre kan bidra til å reversere klimaendringer og beskytte planeten.

Total tid: 40 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Atayef - en fyldig dessertpannekake med ricottakrem.
Atayef - en fyldig og krydret dessertpannekake med nøtter og ricottakrem. Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Lag fyllet i en bolle
    Knus nøttene grovt og bland dem med den veganske ricottaen, kardemomme, kanel, revet appelsinskall og eventuelt lønnesirup. Rør godt sammen og sett til side.

  2. Lag pannekakerøren i en annen bolle
    Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Rør sammen de våte ingrediensene i en annen bolle, og bland deretter vått og tørt til du har en jevn røre. Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle og la røren hvile i 10 minutter på et varmt sted.

  3. Stek pannekakene på middels varme
    Ta frem en stekepanne og ha i 1 spiseskje røre per pannekake. Små bobler vil dannes langs kanten og etter hvert spre seg innover. Hvis boblene ikke dukker opp, tilsett 1–2 ss vann i røren. Stek kun på den ene siden til toppen ikke lenger har en blank overflate. Legg de ferdigstekte pannekakene på et rent kjøkkenhåndkle og dekk dem til for å hindre at de tørker og sprekker opp senere.

  4. Fyll og server dessertpannekakene
    Hold pannekaken med den stekte siden ned. Ha 1 spiseskje fyll på halvparten av pannekaken og brett den deretter i to. Legg dem på et serveringsfat og hell over rosevannsirupen hvis ønskelig.