Gå til hovedinnhold

Økt inntak av plantebasert kost kan kurere søvnproblemer nesten umiddelbart, ifølge studie 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 23. juni

«5 om dagen» har i lang tid stått som selve målet på hvor mye frukt og grønt man minst burde spise hver dag om man vil holde seg sunn og frisk.

Kostholdsrådet, som har sin opprinnelse fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), ble først lansert for over 20 år siden for å oppfordre folk til å spise mer grønnsaker og frukt, og målet var at ved å gjøre dette enkle kostholdsgrepet, så ville man senke risikoen for både hjertesykdom, kreft og andre livsstilssykdommer.

Og nå viser det seg at rådet om ‘5-om-dagen’, som har vært selve kjernen i mange lands kostholdsråd de siste to tiårene, også kan ha andre positive helseeffekter – nemlig bedre søvn. For ifølge en ny studie fant forskerne nemlig ut at å spise minst fem frukt og grønnsaker om dagen kunne omtrent halvere søvnproblemer nærmest umiddelbart.

Mer frukt og grønt, bedre søvn

Amerikanske forskere ved Universitetet i Chicago, som ønsket å finne ut sammenheng mellom kosthold og søvnløshet og andre søvnproblemer, rekrutterte 34 sunne og friske unge voksne til studien,

Og det de oppdaget var at de som møtte kvoten sin når det gjaldt å få i seg minst fem-om-dagen av ulike frukt og grønnsaker rapporterte store forbedringer med søvnlengde og søvnkvalitet sammenlignet med de av deltakerne som ikke fikk i seg nok grønt hver dag.

Forskerne, som ble så imponerte over hva det forholdsvis enkle kostholdsgrepet kunne gjøre for nattesøvnen, uttalte i etterkant av studien at man aldri må undervurdere viktigheten av ernæring når det gjelder å sove bedre om natten.

– Det er intet mindre enn bemerkelsesverdig at man kunne se en så merkbar endring på bare 24 timer, og bare takket vært et økt inntak av grønnsaker og frukt. Dette viser jo faktisk at kostholdsendringer kan benyttes som en ny, effektiv og ikke minst billig måte å behandle søvnproblemer på, uttalte Dr Esra Tasali, som er ekspert i søvnmedisin ved Universitetet i Chicago og medforfatter av den nye studien, til avisen The Daily Mail.

Videre forklarer Tasali at deltakerne i studien rapporterte daglig matinntak via en app på telefonene sine, og hadde i tillegg på seg en monitor festet på håndleddet, noe som gjorde at forskerne kunne måle søvnmengde og søvnkvalitet. Spesielt var det ‘søvnfragmentering’ som var interessant for forskerne, forklarer Tasali, da dette reflekterer hvor ofte en person våkner i løpet av natte, eller hvor ofte noen veksler mellom lett og dyp søvn gjennom hele natten.

«Det er intet mindre enn bemerkelsesverdig at man kunne se en så merkbar endring på bare 24 timer, og bare takket vært et økt inntak av grønnsaker og frukt.»

I studien, som var publisert i journalen Sleep Health, forklarer forskerne at deres konklusjon er at daglig kosthold har en større konsekvens for nattesøvnen enn mange kanskje tror.

For eksempel oppdaget forskerne at de som spiste minst fem ‘cups’ (amerikansk måleenhelt, 1 cup tilsvarer omtrent 200 gram) frukt og grønt om dagen opplevde en 16 prosent økning i søvnkvalitet sammenlignet med de som fikk i seg mindre eller ikke noe frukt eller grønt. Dette, mener forskerne, er fordi å nå sin daglige kvote av frukt og grønnsaker påvirker mikrobiomet i tarmen på en positiv måte, og dette igjen har mye å si for blant annet søvnhelse og søvnkvalitet.

– Fiber-rike frukt og grønnsaker øker veksten av såkalte gode tarmbakterier, noe som igjen påvirker søvnregulerende nevrotransmittere som serotonin og melanin, uttaler forskerne.

Rødt og behandlet kjøtt linket til dårligere søvn

På den annen side fant også forskerne at de som har et kosthold som inneholder mye rødt og/eller behandlet kjøtt som regel sliter med mye mer fragmentert søvn.

– Det er ingen tvil om at små forandringer kan ha stor effekt på søvn. Dette er viktig å vite, at man selv har kontroll over dette. Bedre søvn er innen rekkevidde, og dette kan du styre selv, forklarer Dr Marie-Pierre St-Onge, ernæringsforsker ved Columbia-Universitetet og medforfatter av den nye studien.

Det er i dag mange av oss som sliter med dårlig søvn og kronisk søvnmangel. Faktisk snakker man om et folkehelseproblem. Bare i Storbritannia er det ifølge undersøkelser mer enn fem millioner mennesker som lider av kronisk søvnløshet, noe som defineres av at man strever med å få sove eller å forbli sovende gjennom hele natten i en periode som overgår tre måneder.

Faktisk viste en studie fra i fjor at så mange som en av seks briter sliter med søvnløshet, men hele 65 prosent av disse oppsøker aldri lege eller andre helsearbeidere for hjelp med dette. Undersøkelsen, som omfattet mer enn 2000 deltakere, ble utført av organisasjonen The Sleep Charity.

Disse tallene blir enda mer skremmende når man vet hva det å sove for lite eller sove dårlig over en periode kan føre med seg av helseproblemer.

Forskning viser at dårlig søvn kan spille i en rolle i en hel rekke helseutfordringer og sykdommer, fra diabetes og hjerneslag, til infertilitet og til og med kreft. Også mer kortsiktig ser man mange utfordringer for lite eller for dårlig søvn kan føre med seg. Trøtthet, irritabilitet, dårlig konsentrasjonsevne, og ikke minst økt risiko for overvekt, diabetes og hjertesykdom.

Les også