Den største innsparingen gjør man ved å redusere kjøtt, deretter meieriprodukter, og det viste seg faktisk at selv om prisen på grønnsaker og kjøttalternativer også har steget i pris, så hadde dette lite å si om man kuttet ut den kostnaden det er å kjøpe kjøtt og meieriprodukter. På årsbasis vil dette si at man kan spare hele $650 i året ved å bytte ut et standard amerikansk kosthold med å spise et kosthold bestående av plantebaserte matvarer.
Også ved Oxford-universitetet i England har man gjort lignende studier, og ifølge en undersøkelse utført av universitetet i 2021, slo man fast at å bytte til et vegansk kosthold vil kunne kutte matbudsjettet til en husholdning med hele en-tredel. En separat studie fra 2022 konkluderte med at de som spiser et plantebasert kosthold bruker mindre penger på mat enn noen annen gruppe.
Hva med proteiner da?
Til tross for at det fortsatt eksisterer myter om at man trenger å få i seg proteiner fra animalske kilder for å opprettholde eller bygge muskler, viser gjentatte studier, inkludert denne fra PCRM at plantebasert mat i aller høyeste grad inneholder proteiner, og at om man spiser et kosthold som inneholder bønner, linser, tofu, helkorn og til og med grønnsaker som brokkoli og spinat, så får man i seg mer enn nok proteiner til å møte dagsbehovet.
Toledo forklarer at for å holde kostnader nede lønner det seg å tenke strategisk når man handler, og satse på varer som er i sesong, kjøpe frosne grønnsaker og linser, bønner og ting som knuste tomater på boks. Planlegg måltider og utnytt rester der hvor du får det. Og pass på å ha gode plantebaserte proteinkilder med i hvert måltid.
– Disse strategiene vil hjelpe deg både med å spise sunnere og med å spare penger.

Toledo har også et eksempel på hvordan en dag på tallerkenen kan se ut som du spiser et plantebasert kosthold som har et høyt proteininnhold men likevel vil spare deg penger.
– Start dagen med en tofu-røre som inneholder en blokk med fast tofu, hvitløk, løk, paprika, sopp og en håndfull krydder. Dette vil være nok til fire porsjoner og koste deg ca. $1.70 per porsjon. Sammenlignet med eggerøre har tofu-røre mer proteiner, mer fiber og vil være en billigere frokost som heller ikke er basert på kolesterol-fylte animalske produkter.
Videre forklarer han hva man kan satse på til lunsj:
– En chili-gryte med tre forskjellige typer bønner, som sorte bønner, kidney-bønner for eksempel kikerter er stappfull av proteiner og et godt, solid måltid å spise midt på dagen. Har du i tillegg i ting som selleri, løk, paprika, tomat og krydder, så klart, så blir denne ekstra næringsrik og sunn. Hver porsjon kommer på rundt $1.75, og her har du et fullverdig måltid som er rikt på både smak, fiber, proteiner og vitaminer.
Til middag foreslår Toledo kierteburgere.
– Kikerter, gulrot, havregryn, hvitløk, soltørkede tomater, tahini og krydder som du helt sikkert har i kjøkkenskapet allerede blir til digge burgere som du kan servere med burgerbrød laget på helkorn, og hele måltidet vil ikke koste mer enn omtrent $1.05 per burger. Det er en skarp kontrast til burgere laget på kjøtt, spesielt med dagens priser.
Mer penger, bedre helse
Men det aller viktigste, påpeker PCRM, er ikke bare at du vil spare penger ved å legge om til et plantebasert kosthold, men at du også vil gjøre det som er det aller beste og sunneste for helsen din. Det finnes i dag en hel rekke med vitenskapelige studier som bekrefter at et plantebasert kosthold kan hjelpe deg med å holde vekten normal, redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, senke kolesterolet, forbedre insulinfølsomheten og til og med redusere risikoen for både diabetes og flere ulike kreftformer. 1.
Problemet? Selv om stadig større andel av befolkningen begynner å bli klar over fordelene med et plantebasert kosthold, så eksisterer det fortsatt et såkalt kunnskapsgap mellom det som vi nå vet er tilfellet, og det folk generelt vet eller får vite. En nyere studie som PCRM utførte i USA viste at bare en av dem fastleger rutinemessig diskuterer kosthold med sine pasienter.
Men det går heldigvis fremover. Nylig ba mer enn 130 fastleger i USA om at offentlige kostholdsråd må oppdateres til å prioritere belgfrukter over kjøtt – så med andre ord bønner, linser og erter bør fremmes som de viktigste kildene til protein i kostholdet. For det er faktisk slik at det billigste, mest næringsrike og proteinrike kostholdet inneholder ikke biff eller proteinbarer, men noe som enkelt og ikke minst billig som bønner, linser og tofu.
– Det vi er mest opptatte av å få fortalt folk er at fordelene med et plantebasert kosthold er ikke bare at du kommer til å spare penger, men at du ved å spise på denne måten vil kunne holde kroppsvekten mer normal, og forebygge og til og reversere flere livsstilsrelaterte sykdommer som hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes type og ikke kunne forbygge flere typer kreft. Og det skader jo heller ikke at et plantebasert kosthold smaker fantastisk også!