Gå til hovedinnhold

Nye tall: Plantebasert kosthold er billigere, sunnere og har like mye proteiner som tradisjonelt kosthold 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 09. juli

Lyst til å legge om til å spise et mer plantebasert kosthold, men redd for at prisen på frukt og grønnsaker skal gjøre dette til en kostbar affære?

Det trenger du faktisk ikke å bekymre deg for, viser tall fra en helt ny spørreundersøkelse.

Ifølge undersøkelsen, som ble utført i USA av organisasjonen Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) i samarbeid med Morning Consult, viste det seg nemlig at hele 60 prosent av voksne amerikanere tror at det å spise et plantebasert kosthold er dyrere enn å spise et mer tradisjonelt kosthold som inneholder kjøtt og meieriprodukter. Denne misforståelsen viste seg å være ekstra synlig hos de over 60, hvor hele 67 prosent av de som deltok i spørreundersøkelsen svarte at et plantebasert kosthold er dyrere enn en standard Amerikansk kosthold.

I realiteten viser det seg faktisk at selv om dagligvarer har blitt dyrere, så er det faktisk kjøtt folk bruker mest penger på. Når deltakerne ble spurt om hva som spiser opp mesteparten av matbudsjettet deres hver uke, så svarte hele 70 prosent av de 2206 som deltok i spørreundersøkelsen at det var kjøtt. Og dette er ikke bare synsing – tall fra Pew Research Center bekrefter at kjøtt, fisk og egg er det matvarene som har steget mest i pris siden 2020, hvor noen av disse matvarene nå er 36 prosent høyere enn de var for bare fem år siden.

Plantebasert er billigere

Plantebaserte matvarer som bønner, linser, tofu, kornprodukter og grønnsaker, har derimot ikke steget like mye i pris, til tross for at disse har høyere næringsinnhold sammenlignet med kjøtt og meieriprodukter, og langt flere helsefordeler. I en pressemelding uttalte, Xavier Toledo, som er ernæringsfysiolog hos PCRM:

– Måltider som er bygget opp rundt hele, rene eller minimalt prosesserte plantebaserte matvarer, som bønner, korn, tofu og grønnsaker, er ofte langt billigere enn måltider som er basert på kjøtt eller meieriprodukter. Å basere seg på å spise et plantebasert kosthold med hele, minimalt prosesserte ingredienser er en av de mest effektive måtene å gi kroppen næring på, i tillegg til at du vil spare penger på matbudsjettet ditt.

PCRM har faktisk gjort egne undersøkelser rundt nettopp dette, og publiserte funnene sine i en utgave av JAMA Network Open i 2024. Og her viste det seg at når man sammenligner et standard amerikansk kosthold som inneholder kjøtt og meieriprodukter med et plantebasert kosthold, så vil man kunne spare hele 19 prosent – eller ca. $1.80 om dagen om man legger planter på tallerkenen.

«Måltider som er bygget opp rundt hele, rene eller minimalt prosesserte plantebaserte matvarer, som bønner, korn, tofu og grønnsaker, er ofte langt billigere enn måltider som er basert på kjøtt eller meieriprodukter.»

Den største innsparingen gjør man ved å redusere kjøtt, deretter meieriprodukter, og det viste seg faktisk at selv om prisen på grønnsaker og kjøttalternativer også har steget i pris, så hadde dette lite å si om man kuttet ut den kostnaden det er å kjøpe kjøtt og meieriprodukter. På årsbasis vil dette si at man kan spare hele $650 i året ved å bytte ut et standard amerikansk kosthold med å spise et kosthold bestående av plantebaserte matvarer.

Også ved Oxford-universitetet i England har man gjort lignende studier, og ifølge en undersøkelse utført av universitetet i 2021, slo man fast at å bytte til et vegansk kosthold vil kunne kutte matbudsjettet til en husholdning med hele en-tredel. En separat studie fra 2022 konkluderte med at de som spiser et plantebasert kosthold bruker mindre penger på mat enn noen annen gruppe.

Hva med proteiner da?

Til tross for at det fortsatt eksisterer myter om at man trenger å få i seg proteiner fra animalske kilder for å opprettholde eller bygge muskler, viser gjentatte studier, inkludert denne fra PCRM at plantebasert mat i aller høyeste grad inneholder proteiner, og at om man spiser et kosthold som inneholder bønner, linser, tofu, helkorn og til og med grønnsaker som brokkoli og spinat, så får man i seg mer enn nok proteiner til å møte dagsbehovet.

Toledo forklarer at for å holde kostnader nede lønner det seg å tenke strategisk når man handler, og satse på varer som er i sesong, kjøpe frosne grønnsaker og linser, bønner og ting som knuste tomater på boks. Planlegg måltider og utnytt rester der hvor du får det. Og pass på å ha gode plantebaserte proteinkilder med i hvert måltid.

– Disse strategiene vil hjelpe deg både med å spise sunnere og med å spare penger.

Toledo har også et eksempel på hvordan en dag på tallerkenen kan se ut som du spiser et plantebasert kosthold som har et høyt proteininnhold men likevel vil spare deg penger.

– Start dagen med en tofu-røre som inneholder en blokk med fast tofu, hvitløk, løk, paprika, sopp og en håndfull krydder. Dette vil være nok til fire porsjoner og koste deg ca. $1.70 per porsjon. Sammenlignet med eggerøre har tofu-røre mer proteiner, mer fiber og vil være en billigere frokost som heller ikke er basert på kolesterol-fylte animalske produkter.

Videre forklarer han hva man kan satse på til lunsj:

– En chili-gryte med tre forskjellige typer bønner, som sorte bønner, kidney-bønner for eksempel kikerter er stappfull av proteiner og et godt, solid måltid å spise midt på dagen. Har du i tillegg i ting som selleri, løk, paprika, tomat og krydder, så klart, så blir denne ekstra næringsrik og sunn. Hver porsjon kommer på rundt $1.75, og her har du et fullverdig måltid som er rikt på både smak, fiber, proteiner og vitaminer.

Til middag foreslår Toledo kierteburgere.

– Kikerter, gulrot, havregryn, hvitløk, soltørkede tomater, tahini og krydder som du helt sikkert har i kjøkkenskapet allerede blir til digge burgere som du kan servere med burgerbrød laget på helkorn, og hele måltidet vil ikke koste mer enn omtrent $1.05 per burger. Det er en skarp kontrast til burgere laget på kjøtt, spesielt med dagens priser.

Mer penger, bedre helse

Men det aller viktigste, påpeker PCRM, er ikke bare at du vil spare penger ved å legge om til et plantebasert kosthold, men at du også vil gjøre det som er det aller beste og sunneste for helsen din. Det finnes i dag en hel rekke med vitenskapelige studier som bekrefter at et plantebasert kosthold kan hjelpe deg med å holde vekten normal, redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, senke kolesterolet, forbedre insulinfølsomheten og til og med redusere risikoen for både diabetes og flere ulike kreftformer. 1.

Problemet? Selv om stadig større andel av befolkningen begynner å bli klar over fordelene med et plantebasert kosthold, så eksisterer det fortsatt et såkalt kunnskapsgap mellom det som vi nå vet er tilfellet, og det folk generelt vet eller får vite. En nyere studie som PCRM utførte i USA viste at bare en av dem fastleger rutinemessig diskuterer kosthold med sine pasienter.

Men det går heldigvis fremover. Nylig ba mer enn 130 fastleger i USA om at offentlige kostholdsråd må oppdateres til å prioritere belgfrukter over kjøtt – så med andre ord bønner, linser og erter bør fremmes som de viktigste kildene til protein i kostholdet. For det er faktisk slik at det billigste, mest næringsrike og proteinrike kostholdet inneholder ikke biff eller proteinbarer, men noe som enkelt og ikke minst billig som bønner, linser og tofu.

– Det vi er mest opptatte av å få fortalt folk er at fordelene med et plantebasert kosthold er ikke bare at du kommer til å spare penger, men at du ved å spise på denne måten vil kunne holde kroppsvekten mer normal, og forebygge og til og reversere flere livsstilsrelaterte sykdommer som hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes type og ikke kunne forbygge flere typer kreft. Og det skader jo heller ikke at et plantebasert kosthold smaker fantastisk også!

Les også