Proteiner er viktige byggeklosser i kroppen vår.
Vi trenger proteiner for å bygge opp nye celler og vedlikeholde og reparere gamle celler, samt til produksjon av hormoner og enzymer i kroppen vår. Proteiner gir også energi, så det er faktisk svært viktig å passe på at man får i seg nok proteiner til at kroppen fungerer som den skal.
Det finnes mange ulike kilder til proteiner, og det er en vanlig misforståelse at man må få i seg kjøtt, melk eller egg for å få nok proteiner i kosten. Faktisk peker nå en ny rapport på hva som er den aller beste – og sunneste – proteinkilden, og forskere er enige om at dette er belgvekster, og at vi alle burde spise mer av nettopp dette.
Belgvekster som linser, bønner, erter og kikerter er nemlig ikke bare rike på protein, men også fiber, jern, sink og en rekke andre vitaminer og mineraler.
I internasjonale kjøkken benyttes bønner, linser og andre belgvekster langt mer enn det som foreløpig er vanlig i Norge, og det mener ekspertene vi burde gjøre noe med.
Belgvekster er best
I USA har en rådgivningskommite for det amerikanske jordbruksdepartementet, United States Department of Agriculture (USDA), og landet helsedepartement, United States Department of Health and Human Services (HHS), lagt frem en ny rapport hvor de kaller belgvekster den sunneste kilden til proteiner.
I tillegg kommer det frem av rapporten av kommiteen anbefaler amerikanere å få i seg minst 540 gram (eller 2.5 cups) av bønner og linser hver uke. Dette er en økning fra forrige gang en liknende rapport ble fremlagt, hvor anbefalingen lå på 325 gram (eller 1.5 cups) i uken.