Navnet begrunner regjeringen med at innen 2050 skal Norge være et lavutslippssamfunn. Det betyr lave eller ingen utslipp i alle sektorer. Og at målene er skyhøye, er det ingen tvil om, men de er også nødvendige, påpeker de, for at vi her i Norge skal være med på å gjøre vår del når det gjelder å møte klimautfordringene vi står ovenfor globalt.
Ifølge Regjeringen skal Norge lovfeste det nye klimamålet i klimaloven, og melde det inn til FN etter at Stortinget har behandlet det.
Møter kritikk for manglende nasjonale mål
Klimameldingen inneholder dog ikke noen konkrete mål om hvor mye av kuttene som skal gjøres i Norge, eller spesifikke tiltak for både industri og norske husstander. I stedet vil klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen bruke kvoter i samarbeid med EU for å nå de nye målene.
Dette får reaksjoner og flere anklager regjeringen for å regelrett kjøpe seg ut av klimaproblematikken i stedet for å utvikle en nasjonal plan for egne utslippskutt – noe Miljødirektoratet tross alt anbefalte tidligere i år da de uttalte at nasjonale utslipp må kuttes med 60 prosent innen 2035.
Innrømmer at plantemat er best
Ett tema som kunne fått langt større fokus i den 213 sider lange Klimameldingen er hvordan et skifte til et mer plantebasert kosthold kunne spart Norge for enorme utslipp fra matsystemet. I avsnittet ‘Et matsystem for fremtiden’ står det følgende:
«Ifølge FNs klimapanel står det globale matsystemet for mellom 21 og 37 prosent av klimagassutslippene i verden. Å redusere utslippene fra matsystemet er avgjørende for at verden skal nå de globale klimamålene.1 Også i Norge er reduserte utslipp fra matsystemet nødvendig for at vi skal nå klimamålene våre.»
Rapporten påpeker også selv om all matproduksjon fører med seg klimautslipp, så er det enorme forskjeller i hvor mye utslipp ulike matvarer fører til, og de konkluderer:
«Plantebasert mat har i de fleste tilfeller lavere utslipp enn animalske produkter.»
Men når det gjelder konkrete tiltak man satser på her for å nå klimamålene, er det derimot lite å skryte av i den nye Klimameldingen.