Gå til hovedinnhold

Ny BBC tvilling-studie viser tydelige fordeler med plantebasert kosthold 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 04. februar

Disse to identiske tvillingene takket ja til å være med på en studie hvor den ene skulle spise et plantebasert kosthold i 12 uker, mens den andre skulle spise et vanlig kosthold med kjøtt og fisk. Resultatet overrasket alle.

Å benytte seg av eneggede tvillinger i studier kan være med på å gi et unikt bilde av hvilken betydning arv, miljø og livsstil egentlig har når det gjelder egenskaper, helse og sykdommer.

Og det var nok nettopp dette BBC ville gjøre da de rekrutterte det britiske tvillingparet Hugo og Ross Turner – også kjent fra Instagram som The Turner Twins, hvor de stadig tester nye metoder og treningsformer for å holde seg friske og sunne.

Til denne studien skulle tvillingene spise ulike kosthold i 12 uker – for deretter å se hvilken effekt dette ville ha på kropp og helse. Begge tvillingene skulle ha fokus på å spise sunt og fortsette å trene som normalt. Hugo Turner skulle følge et plantebasert kosthold i de ukene studien pågikk, mens hans tvillingbror, Ross, i tillegg kunne spise kjøtt, fisk og meieriprodukter.

Mer energi på plantebasert kosthold

Det var forskere fra det prestisjetunge Kings College i London som planla og utførte studien og analyserte resultatene både underveis og også i etterkant av de 12 ukene prosjektet varte.

Forskerne instruerte brødrene at de skulle få i seg like mange kalorier hver dag, og at de skulle holde seg til akkurat samme rutiner når det gjaldt trening. BBC filmet brødrene underveis i prosjektet, og resultat ble et et dokumentarprogram som ble vist på den britiske nyhetskanalen i januar i fjor.

«Jeg følte at jeg absolutt hadde mer energi.»

I ett av intervjuene i kortfilmen forklarer Hugo om de første par ukene av studien:

– Jeg fulgte et plantebasert kosthold, og det var et sjokk for systemet først. Jeg kjente på at jeg var fysen på matvarer jeg var vant til å spise fra før, og savnet særlig ost. Nå fant jeg at jeg måtte spise frukt og nøtter og andre alternativer som ikke inneholdt meieriprodukter.

Men snart begynte 37-åringen å kjenne på fordelene av sitt plantebaserte kosthold.

– Jeg oppdaget snart at jeg nå spiste langt mer hel mat og helt rene matvarer, noe som betydde at blodsukkernivået mitt holdt seg mer stabilt gjennom dagen. Jeg følte at jeg absolutt hadde mer energi.

Ross, som spiste et kosthold som også inneholdt kjøtt, fisk og meieriprodukter, hadde en noe annerledes opplevelse, kanskje særlig når det kom til trening og fysisk aktivitet. I ett av intervjuene i filmen forklarte han at det var dager hvor han følte at han hadde mye energi og overskudd, men at det også stadig var tider hvor han følte seg tappet for energi og mer trøtt og sliten enn normalt.

Hugo, derimot, på et plantebasert kosthold, forklarte at han hadde et mye jevnere energinivå gjennom hele perioden, og ikke hadde perioder hvor han følte seg sliten og uten overskudd.

En annen merkbar forskjell var at Ross innså hvor mye mer prosessert maten han spiste var enn det hans tvillingbror gjorde på sitt plantebaserte kosthold.

Lavere kroppsvekt og kolesterol med plantekost

Etter 12 uker hadde forskerne fått et ganske klart bilde av hvordan de to ulike kostholdene påvirket tvillingbrødrenes fysikk og helse. Ved å måle biometriske markører kunne de konkludere med at Hugo, som hadde fulgt et plantebasert kosthold under studien, hadde mistet en prosent kroppsfett, minimert risikoen sin for å utvikle diabetes type 2, og i tillegg hadde kolesterolnivået hans gått kraftig ned.

Ross, på sin side, som spiste et kosthold som inneholdt kjøtt, fisk og meieriprodukter, hadde lagt på seg mer muskelmasse, men hadde også fått to prosent mer kroppsfett på de 12 ukene, noe forskerne forklarte ikke var ideelt. I tillegg hadde det ikke vært noen nedgang i kolesterolnivåene hans i løpet av studieperioden.

Alt i alt understreket forskerne at det ikke var noen betydelig forskjell i helseresultatet til tvillingbrødrene, og at 12 uker ikke er lenge nok til å få et helhetlig bilde av forskjellen mellom disse to kostholdene. At det er behov for flere og lengre studier rundt dette hersker det ingen tvil om, og vi gleder oss til disse dukker opp.

Les også