Gå til hovedinnhold

Milliarder å spare i helsekostnader om flere velger plantebasert, viser ny studie  

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 02. oktober

Legemangel, sykepleiemangel, helsekøer og ventelister – dette kjennetegner helsevesenet ikke bare i Norge, men også i andre industrialiserte land verden over.

Helsemyndigheter har ikke store nok budsjetter og penger nok, og med en befolkning som stadig blir eldre, og prosentandelen mennesker som lider av såkalte livsstilssykdommer stadig større, så kan det være vanskelig å tenke seg at dette kan løses.

Men ifølge en ny studie så kan det faktisk det. En fersk analyse fra Zero Carbon Analytic (ZCA) viser nemlig at selv en liten reduksjon i inntak av rødt og prosessert kjøtt vil i vestlige land kunne frigjøre flere titalls milliarder i helsekostnader.

Milliarder av helsekroner å spare på kjøttkutt

De nye tallene fra Zero Carbon Analytics tar spesielt for seg høyinntektsland som landene i Europa og USA. Og det forskerne kom frem til, var at selv en reduksjon i sykdomsbelastning fra rødt og prosessert kjøtt  på beskjedne 10 prosent vil kunne spare helsemyndigheter opp til ni milliarder dollar i året – en sum som ville være nok til å lønne 130.000 ekstra sykepleiere i året.

Og reduserer man sykdomsbelastning fra animalske produkter med hele 30 prosent, vil man kunne spare hele 28 milliarder dollar i året, noe som vil gi budsjett til å ansette hele 374.000 ekstra sykepleiere.

Ferskpresset smoothie med eple og rødbete i et glass.
Om flere kutter ut kjøtt og spiser plantebasert, vil helsemyndigheter kunne spare milliarder i året. Foto: Roman Odintsov

Og er det en ting disse tallene forteller oss, mener forskerne bak den nye analysen, så er det at nettopp kosthold og livsstil er noe av de viktigste tingene man burde ta tak i for å takle et helsesystem som er overveldet og sliter med stram økonomi og stadig økende kostnader. Fokus hos helsevesener bør, ifølge forskerne, være på å endre befolkningens kosthold i mye større grad enn det er å behandle sykdom når det oppstår.

Kjøtt, helse og kostnader

For å komme fremt til tallene de operer med estimerte forskerne fra ZCA seg fremt til sykdomsbelastningen i helsesystemet i hvert land man regner med kommer fra inntak av rødt og prosessert kjøtt. Deretter så de på helsekostnader i hvert enkelt land, og hvor mye penger hvert enkelt land bruker på å behandle eller undersøke sin befolkning.

For eksempel, i Sveits fant man ut av det koster i gjennomsnitt 99.000 dollar i året å gjennomføre undersøkelser og behandlinger for å unngå tap at ett liv fra inntak av rødt eller prosessert kjøtt. Sveits lå helt i toppen i Europa når det gjaldt helsekostnader per person, men var tett etterfulgt av helsekostnader i land som Tyskland, Nederland, Danmark og Norge.

Men, forklarer forskerne som var med på å utføre analysen, høye helsekostnader garanterer ikke suksess. For eksempel er USA et av landene i verden som bruker mest penger på helse og sykdomsbehandling, men har fortsatt høyere dødelighet når det gjelder sykdommer som er assosiert med inntak av rødt og behandlet kjøtt enn mange andre land.

Og dette, konkluderer forskerne fra ZCA, viser at å bare pøse på med penger til å diagnostisere og behandle sykdommer uten å også se på livsstilsendringer er dårlig butikk og vil aldri lønne seg.

Ung kvinne som blander en salat i glasskål.
Å oppfordre til et plantebasert kosthold vil være den beste økonomiske strategien for helsemyndigheter. Foto: Olia Danilevish

– Kostholdet vårt svikter både oss selv og helsesystemene våre. Faktum er at kosthold som inneholder mye kjøtt, spesielt rødt og behandlet kjøtt, fremmer sykdom og dårligere helse, og tømmer helsebudsjettene. Problemet? Kjøttindustrien for lov til å fortsette å forme politikk og markedsføring i en retning som passer på deres egne økonomiske interesser. Vi har sett dette før fra aktører som tobakk-, alkohol- og sukkerindustrien – og det er bevist at forebygging redder liv og sparer penger. Det er nå klart for alle at rødt og behandlet kjøtt også faller inn under denne kategorien, og dette kan vi ikke fortsette å ignorere, uttaler Chris Van Tulleken, som er lege og professor i global helse og infeksjonssykdommer ved University College London .

«Kostholdet vårt svikter både oss selv og helsesystemene våre. Faktum er at kosthold som inneholder mye kjøtt, spesielt rødt og behandlet kjøtt, fremmer sykdom og dårligere helse, og tømmer helsebudsjettene.»

En annen av forskerne som også bidro til ZCA sin analyst, Lujain Alqodmani, som er lege og leder av organisasjonen Health Care Without Harm , tilføyer:

– Rike land betaler dyrt for sin avhengighet av rødt og behandlet kjøtt. Nasjoner som har robuste helsesystemer kan kanskje klare å absorbere effekten av dette overforbruket, i alle fall i en periode fremover, men mange andre land klarer ikke dette, selv om man kaster penger på problemet for å prøve å løse det.

Og Alqodmani advarer også at dette problemet med helsevesener som knekker sammen under mengden av mennesker som må ha behandling for sykdommer de har spist på seg kommer ikke til å bli bedre av seg selv med mindre man gjør noe drastisk med kostholdsråd og inntak av rødt og behandlet kjøtt.

– Vi vet at kjøttforbruket stiger, også i land med lavere inntekt og dårligere utstyrt helsevesen. Og dette vil uten tvil komme til å koste både liv og penger verden over når helsevesener ikke kommer til å klare å holde følge.

Rødt og behandlet kjøtt og helserisiko

Vi vet i dag takket være mange studier og mye forskning at rødt og behandlet kjøtt kan føre til en økt risiko for mange ulike typer kreft, økt risiko for diabetes type 2, økt risiko for hjerte- og karsykdommer og økt risiko for nyresykdommer, samt økt risiko for overvekt, som igjen kan føre med seg økt risiko for mange ulike sykdommer og sykdomstilstander.

Skål med salat og spirer.
Helsekostnader går opp takket være et kosthold rikt på kjøtt. Foto: Christel Jensen

Bare i 2021 tilskrev Global Burden of Disease-studien hele 295 000 dødsfall til bearbeidet kjøtt og 334 000 til rødt kjøtt. Til sammen bidro inntak av bearbeidet og rødt kjøtt til henholdsvis rundt 10,4 millioner og 9,6 millioner tapte år med god helse (år levd med sykdomsbyrde relatert til kosthold).

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har allerede klassifisert behandlet kjøtt som kreftfremkallende for mennesker, og rødt kjøtt som ‘mest sannsynligvis kreftfremkallende for mennesker.’ Men likevel stiger inntaket av nettopp rødt og behandlet kjøtt globalt. I årene mellom 2002 og 2022 steg det globale inntaket av kjøtt generelt med hele 20 prosent, mens inntaket av behandlet kjøtt steg enda mer, og gikk opp hele 153 prosent i årene mellom 1990 og 2018.

Og resultatet er mer sykdom og flere dødsfall av sykdommer som kunne vært forhindret med et plantebasert kosthold.

ZCA konkluderer dermed med at å forebygge disse livsstilssykdommene – spesielt når man snakker om å redusere inntak av rødt og behandlet kjøtt – vil være langt mer kosteffektivt enn å behandle sykdom når denne først har oppstått. Bare i USA vil en 30 prosent kutt i inntak av rødt og behandlet kjøtt (noe som tilvarer seks færre bacon-skiver per person per uke) kunne forhindre over en million tilfeller med diabetes type 2 i året, nesten 40.000 hjerteinfarkt og mer enn 84.000 tilfeller av mage- og tarmkreft. Og tallene ser relativt like ut for Europa, skriver ZCA sine forskere.

Les også