Gå til hovedinnhold

Mercedes-Benz satser på ku-fritt lær med nytt samarbeid  

Julie Kvamme

Oppdatert 14. juli

Det tyske bilselskapet satser på å droppe konvensjonelt lær med et samarbeid med biomaterialprodusenten Modern Meadow.

De har nylig inngått en avtale, og Mercedes-Benz har brukt Modern Meadow’s nye materiale Innovera for å skape et ku-fritt alternativ for sitt teknologiprogram, Concept AMG GT XX.

Materialet læralternativet LabFiber og består av kjemisk resirkulerte AMG GT3-bildekk, plantebaserte proteiner og biopolymer.

De har også utviklet et silkealternativ som er 100 prosent biologisk nedbrytbart, laget av genetisk modifiserte bakterier, som  brukes til detaljer på dørhåndtaket.

Bilde av dørhåndtak med oransje detaljer i biologisk silke.
Modern Meadows sin fagfellevurderte livssyklusanalyse anslår at deres bio-lær har 80 prosent mindre utslipp en lær fra ku.

Plantebaserte materialer og resirkulerte dekk

Mercedes-Benz satser på ku-fritt lær i nytt samarbeid
Mercedes-Benz satser på ku-fritt lær i nytt samarbeid (trykk for å se bilde i full størrelse).

Basen på materialet er resirkulerte gummidekk som har blitt brukt i billøp. Gummien fra ett bildekk dekker fire kvadratmeter base av Innovera.

Resirkuleringsprosessen etterligner kvalitetene kollagen gir til lær, som gjør at det kan designes i flere teksturer som toppnarvet, fullnarvet – og til og med semsket.

Bio-designet gjør at læralternativet kan puste, er vanntett og lettere enn tradisjonelle materialer. Det er også dobbelt så sterkt som lær fra ku.

Daglig leder i Modern Meadow, David Williamson, er fornøyd med ferdige produktet, som føles like godt som det ser ut.

– Vi har brukt Innovera for å lage et nytt luksus læralternativ uten å gå på bekostning av det estetiske, allsitigheten eller teksturen, kommenterer han i en uttalelse.

Dette er ikke det første kommersielle samarbeidet til Modern Meadows, som tidligere har bidratt til materialer til flere luksusvesker i samarbeid med Tony Burch, Everlane og Senreve.

Mer bærekraftig enn tradisjonelt lær

Lær har store negative ringvirkninger for både mennesker, planeten og dyrene. 1

Mange har oppfatningen av at siden lær har et naturlig opphav er det bærekraftig, men en rapport fra Collective Fashion Justice viser at den intensive bearbeidingen av materialet gjør at det er mer bærekraftig å kaste det som bioavfall.

Ett kilo lær gir 2,5 kilo kjemisk avfall, 6,1 fast avfall og bruker 250 liter vann som trenger rensing.

Det antas at lær er et biprodukt av kjøttindustrien, men dette er heller ikke sant. Det er et “co-produkt”, som øker verdien på storfe og bidrar derfor til mer intensiv husdyrproduksjon. Lærindustrien er også kronisk tilsløret: Med en lite transparent og lite sporbar næringskjede.

Modern Meadows sin fagfellevurderte livssyklusanalyse anslår at deres bio-lær har 80 prosent mindre utslipp sammenlignet med konvensjonelt lær fra storfe, og har 21 prosent mindre utslipp enn syntetisk lær laget av PU. Dette kommer både av bruk av biologiske, plantebaserte materialer, i tillegg til at de i stor grad bruker fornybar energi i produksjon.

En undersøkelse gjort over 12 land i 2021 avdekket at omtrent 90 prosent ønsker at motebransjen prioriterer dyrevelferd. Fra 2020 til 2023 har søk for “lær” falt med 3,5 prosent, mens søk for “vegansk lær” hadde økt med 69 prosent i samme tidsrom.