Gå til hovedinnhold

Matthew McConagheys favoritt-rett er en gammel klassiker i vegansk utgave 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 20. mai

En gammel klassiker i ny, sunnere drakt. Det er vel det man må kunne kalle favorittretten til skuespiller Matthew McConaghey. Og ifølge hans kone, er det nettopp denne retten 55-åringen spør etter oftest når hun lager mat.

Skuespilleren, som er kjent fra filmer som The Lincoln Lawyer, A Time to Kill og How To Lose A Guy In 10 Days, er bosatt i byen Austin i hjemstaten Texas sammen med sin kone og tre barn. Og når det gjelder hva han liker å spise, så innrømmer McConaghey gjerne at han simpelthen elsker mat fra USAs sørstater. Men som en selverklært ‘sportsfreak’ og noen som er opptatt av helse, innrømmer skuespilleren at han gjerne vil gjøre disse rettene litt sunnere – og det er her kona Camila Alves kommer inn.

Alves, som kommer fra Brasil, har i intervjuer fortalt at hun elsker å lage mat til familien, som inkluderer parets tre barn, Levi, 16, Vida, 15, og Livingston, som er 12, i tillegg til Matthews mor, Kay, som er godt over 90 år og bor sammen med familien. Og det er helt tydelig at familien McConaghey/Alves har en favoritt de gjerne spiser om og om igjen.

Hele husets favorittrett

I et intervju med magasinet Southern Living i fjor fikk Alves, som også driver mat- og oppskriftsnettstedet Women of Today, spørsmål om hva hun liker å lage til familien, og det var da 42-åringen fortalte at både hennes svigermor og ektemann elsker hennes veganske vri på colesalw, og spør etter denne støtt og stadig.

– Den mest etterspurte oppskriften i huset, som jeg må lage, det må være min coleslaw uten majones, fortalte Alves.

Hun delte også senere en video på Woman of Today sin Instagramkonto, hvor Matthew selv skryter av retten.

– Det er bare en av de tingene du lager som jeg elsker så mye, og når du ikke har laget den på en stund glemmer jeg hvor mye jeg egentlig elsker den. Og nå når du har laget den igjen, så skjønner jeg ikke hvordan jeg klarte å glemme den litt bort, for den er fantastisk. Jeg kan ikke tenke på en matrett eller måltid du ikke kunne servere denne til, sier skuespilleren om sin kones veganske coleslaw.

«Den er fantastisk. Jeg kan ikke tenke på en matrett eller måltid du ikke kunne servere denne til.»

Klassisk colesalw inneholder som regel en stor mengde majones, som inneholder egg, og dermed ikke er plantebasert. Men Alves’ versjon inneholder ikke majones, men har i stedet en frisk dressing laget av ferskpresset sitronjuice, olivenolje, eplecidereddik og fersk mynte.

Trikset for å lage en perfekt coleslaw, ifølge Alves, er å investere seg i en mandolin, slik at du kan skjære og strimle både frukt og grønnsaker, og få tynne nok strimler. Jo tynnere man klarer å skjære kålen, dess mer dressing vil den suge til seg, og dess saftigere vil denne coleslawen bli.

I tillegg, forklarer hun, det beste er å lage denne dagen før du skal servere den, for om du lar den stå i kjøleskapet over natten vil den være enda mer smakfull dagen derpå.

Camilla Alves’ coleslaw uten majones

Har du lyst til å prøve deg på familen McConagheys favorittrett? Her er oppskriften og fremgangsmåten:

Ingredienser

  • 1 grønnkålhode
  • 1 stort rødt eple
  • 1/2 eller 1/4 rødløk, litt avhengig av størrelsen på hodekålen 
  • 3 ss fersk mynte
  • 2 ss ferskpresset sitronjuice
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss eplecidereddik
  • 1-2 ss hvitvinseddik
  • salt etter smak

Slik gjør du

  • Bruk en mandolin og skjær opp kålen i tynne strimler, bruk gjerne en mandolin om du har det. Ellers kan en skarp kniv gjøre nytten. Husk at jo tynnere strimler, dess mer smak vil salaten trekke til seg.
  • Skjær opp eplet og rødløk i tynne strimler.
  • Bland sammen alle ingrediensene i en stor bolle. Bruk hendene til å blande alt samme. Smak etterhvert og sjekk om du trenger mer olje, eddik eller salt.
  • Server samme dag – eller neste dag, om du vil ha enda mer smak.

Les også