Det vil Tsjekkia nå gjøre noe med, og organisasjonen ProVeg Czechia har lansert et nytt kurs med tittelen Ernæring i Medisin i samarbeid den internasjonale Physicians Association for Nutrition (PAN), som er rettet mot leger og helsearbeidere i landet.
Kurset har som mål å vise hvordan kostholdsendringer kan være med på å både forebygge og behandle sykdomstilstander som hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og til og med flere ulike typer kreft.
Pensumet i kurset skal være med på å demonstrere nøkkelrollen ulike typer plantebasert mat, som grønnsaker, frukt, belgfrukter og fullkorn, har når det kommer til å redusere risikoen for mange kroniske sykdommer. I tillegg ønsker man å vise hvordan denne typen mat og kosthold kan være en del av behandlingen når det gjelder nettopp disse sykdommene og sykdomstilstandene.
Ernæring som medisin er et stadig viktigere tema
I løpet av 10 forelesninger vil kursdeltakere få informasjon, råd og praktiske tips om hvordan man kan bruke plantebasert mat som både forebyggende og behandlende medisin. I tillegg vil de få øve seg på å bedre kunne kommunisere med pasienter rundt dette med mat og ernæring – og viktigheten av dette, både i forhold til sykdommer de allerede har, men også for å kunne forebygge eventuelle sykdommer og tilstander i fremtiden.
Legene og helsearbeiderne som deltar på kurset vil kunne opptjene poeng som kan telle mot en videreutdanning eller mastergrad. Kurset skal ledes av 11 nasjonale og internasjonale ernærings- og helseeksperter, og har akkreditering fra det tsjekkiske legekammeret. Medisinstudenter oppfordres også til å søke, og vil kunne gjennomføre kurset til en redusert pris.
Ifølge Vegconomist har flere titalls leger, legestudenter, sykepleiere, ernæringsfysiologer og andre helsearbeidere allerede meldt seg på kurset, som offisielt kjøres for først gang denne høsten.
Initiativet til denne utdanningen kom fra organisasjonen ProVeg Czechia, som allerede i flere år har drevet et lignende kurs om plantebasert ernæring for ernæringseksperter og kostholdsrådgivere.
– Vi ser tydelig at leger og helsearbeidere ønsker å tilby pasientene sine mer enn bare en ny resept og flere tabletter. Den stadig økende interessen for dette kurset viser oss at ernæring i – og som – medisin blir et stadig viktigere tema, forklarer Veronika Baťová from ProVeg Czechia til Vegconomist.