Gå til hovedinnhold

Lege om europeisk dagligvaresatsing på plantebasert mat: -Fornuftig å satse på kjøttkutt  

Julie Kvamme

Oppdatert 30. april

Vegetarlegen Tanja Kalchenko roser europeiske dagligvarekjeder som satser på å selge mer plantebasert i sine butikker. Dette er en beslutning butikkjedene har tatt basert på miljøbesparelser, men også for folkehelsen.

Samtidig reagerer Kalchenko på fremstillingen om at vegansk kost ikke er fullstendig, og fremhever at man behøver verken kjøtt eller kjøtterstatninger for å få nok av fullverdig protein.

– Det er svært fornuftig av vestlige matvarekjeder til å satse på kjøttkutt og på planteproteiner. Mennesker i Vesten spiser dobbelt så mye protein og av alle de essensielle aminosyrene som menneskekroppen trenger, sier Tanja Kalchenko til Veggisnytt.

«Får vi nok av de essensielle aminosyrene, i tilstrekkelig mengde, enten om det er fra animalske produkter eller planter, så vil kroppen vår fikse resten.»

Vegetarlegen Tanja Kalchenko

Tanja Kalchenko.
Tanja Kalchenko. Foto: Elowyn Gabrielle Alexandra

Tanja Kalchenko er styremedlem i Mat For Helsen, en forening for leger og ernæringsspesialister som jobber målrettet med å fremme bedre folkehelse gjennom kostholdsendringer, og er Veggisnytts helseekspert.

Avkrefter myte om manglende aminosyrer i plantebasert mat

Alle proteiner, uansett hvor de kommer fra, blir først spaltet opp til de enkelte aminosyrene i tarmen vår. Så lager kroppen vår sine egne proteiner, etter egne behov, ut fra aminosyrene.

– Får vi nok av de essensielle aminosyrene, i tilstrekkelig mengde, enten om det er fra animalske produkter eller planter, så vil kroppen vår fikse resten.

Det er helt trygt å halvere dagens inntak av animalsk mat, uten at man må erstatte disse med noen som helst proteiner, og i hvert fall ikke med egne kjøtterstatninger, forklarer Kalchenko.

– For det første er det er enkelt for forbrukeren å erstatte kjøtt med kjøtterstatninger, men det er ikke ernæringsmessig behov for dette. For det andre, behøver ikke ferdigproduserte erteburgere behøve å være prosesserte, og for det tredje viser forskningen at til og med ultraprosesserte kjøtterstatninger er sunnere enn kjøttpølser, burgere, kjøttkaker og andre tilsvarende kjøttprodukter.

Hva er aminosyrer, og hva gjør aminosyrer fullverdige?

Aminosyrer er byggesteinene i proteiner. Kroppen kan bygge noen av dem, men ni av dem må man få gjennom kosten. Disse kalles essensielle aminosyrer, og er:

Histidin

  • Isoleucin
  • Leucin
  • Lysin
  • Metionin
  • Fenylalanin
  • Treonin
  • Tryptofan
  • Valin

Fullverdig protein er mat som inneholder alle de essensielle aminosyrene. Her er 7 eksempler på komplette proteinkilder for veganere:

  • Ris og bønner/kikerter
  • Brød med hummus
  • To brødskiver med øko peanøttsmør
  • Quinoa
  • Edamamebønner
  • Tofu og tempeh
  • Bokhvete
  • Quorn
  • Havregrøt eller havremusli med (soya-) yoghurt

Kilde: Matforhelsen.no

Kjøtt kan kuttes helt ut – fortsatt nok protein og aminosyrer

Kalchenko forklarer at vi ikke trenger å spise like mye kjøtt og meieri som vi gjør i dag, for å dekke behovet for protein eller aminosyrer.

– Sjekker vi den offentlige matvaretabellen.no, ser vi fort at det er enkelt å dekke proteinbehovet med helt vanlige norske råvarer som erter, havre og grovt brød.

Kjøtt kan, ut fra ernæringsmessig synspunkt, kuttes helt ut – og vi behøver ikke erstatte kjøtt med noe som helst – fra det gjennomsnittlige norske kostholdet, og det blir fortsatt mer enn nok protein og av alle de viktige aminosyrene.

Å spise belgvekster og fullkorn hver dag vil dekke behovet for alle de essensielle aminosyrene. For selv om det er lite av aminosyren metionin i belgvekstene, er det mye lysin i dem, og omvendt for fullkorn. Til sammen får man alle de essensielle aminosyrene når man spiser mat fra de to matvaregruppene.

– Vi kan også regne på aminosyrenivå, og når vi vet hvor mye kjøtt, meieri og fisk nordmenn spiser, så ser vi at bare med disse matvarene alene så får nordmenn nesten dobbelt så mye av de essensielle aminosyrene som menneskekroppen behøver.

Les også