Kjøtt kan kuttes helt ut – fortsatt nok protein og aminosyrer
Kalchenko forklarer at vi ikke trenger å spise like mye kjøtt og meieri som vi gjør i dag, for å dekke behovet for protein eller aminosyrer.
– Sjekker vi den offentlige matvaretabellen.no, ser vi fort at det er enkelt å dekke proteinbehovet med helt vanlige norske råvarer som erter, havre og grovt brød.
Kjøtt kan, ut fra ernæringsmessig synspunkt, kuttes helt ut – og vi behøver ikke erstatte kjøtt med noe som helst – fra det gjennomsnittlige norske kostholdet, og det blir fortsatt mer enn nok protein og av alle de viktige aminosyrene.
Å spise belgvekster og fullkorn hver dag vil dekke behovet for alle de essensielle aminosyrene. For selv om det er lite av aminosyren metionin i belgvekstene, er det mye lysin i dem, og omvendt for fullkorn. Til sammen får man alle de essensielle aminosyrene når man spiser mat fra de to matvaregruppene.
– Vi kan også regne på aminosyrenivå, og når vi vet hvor mye kjøtt, meieri og fisk nordmenn spiser, så ser vi at bare med disse matvarene alene så får nordmenn nesten dobbelt så mye av de essensielle aminosyrene som menneskekroppen behøver.