Nylig skapte franskmannen nemlig historie da han erklærte at L’Arpege fra nå av er en totalt plantebasert restaurant. Og dermed ble 68-åringen den aller første franske kokken med tre stjerner i den prestisjetunge Michelin-guiden som dropper animalske produkter og velger å servere en meny som består utelukkende av planter.
Fra og med 21. juli i år kunne man nemlig ikke lengre bestille noen retter på den kjente ‘fine dining’ restauranten som inneholdt kjøtt, fisk, egg eller meieriprodukter. Faktisk er den eneste ikke-veganske ingrediensen som dukker opp i enkelt retter på L’Arpege sin meny honning, som kommer fra restaurantens egne bikuber.
Planla plantebasert meny i over ett år
I ett intervju med nyhetskanalen France24 forklarer Passard at omleggingen til en plantebasert meny ved Paris-restauranten har vært planlagt lenge, og at han allerede i fjor tok avgjørelsen om at dette var det rette steget for L’Arpege.
– Det er noe med denne plantebaserte maten, og disse råvarene. Det er smaker og smaksopplevelser jeg aldri har opplevd før, uttalte den verdenskjente kokken, som allerede i 2021 skapte overskrifter da han droppet rødt kjøtt fra menyen sin, og sa at han fremover ville ha større fokus på planter og grønnsaker, særlig de som han dyrket selv i restaurantens egen hage.
Omleggingen gjorde at Passard allerede da ble sett på som en ambassadør for plantebasert mat, og da spesielt innen gourmet-mat. Kokken, som sier at han ikke har noen planer om å pensjonere seg ennå, forklarer at selv om han selvsagt også er motivert av klima og måten maten vi spiser påvirker verden rundt oss, så ser han først og fremst på sin nye meny som en kulinarisk utfordring.
Kokken forklarer at han har brukt to år på å lære seg å lage gourmet-mat av bare planter, og helt uten animalske ingredienser. Han forteller også at da han begynte å planlegge den nye menyen, var han mer opptatt av å tenke nytt og gi folk en fantastisk matopplevelse enn å beholde Michelin-stjernene sine. Men at de skal klare det, tviler han egentlig ikke på.
– Vi kommer til å være nødt til å levere same standard som folk forbinder med L’Arpege. Om vi klarer det, er jeg helt sikker på at vi kommer til å klare å beholde våre tre Michelin-stjerner.