Studier viser at afroamerikanere i USA omfavner veganisme i stadig større grad, og det er gode grunner til det.
Ifølge forskning fra Pew Research Center i 2016 er afroamerikanere den raskest voksende demografien innen veganisme og vegetarisme i landet.1 Mens bare tre prosent av den generelle befolkningen identifiserer seg som veganer eller vegetarianer, er tallet åtte prosent blant afroamerikanere. Det er en bemerkelsesverdig økning.
Hva er årsakene til denne trenden?
Amerikanske Essence magasin intervjuet Tracye Mcquirter, ernæringseksperten som står bak «By any greens necessary» og som bidro som ekspert i Netflix serien «You are what you eat» . I intervjuet peker Tracye Mcquirter på flere faktorer. For det første understreker hun at et vegansk kosthold er gunstig for folks helse, i tillegg til dyrene og miljøet. Videre forteller hun at afroamerikanere har en lang historie med å spise plantebasert mat, ettersom plantebasert mat er en stor del av kostholdet i både Vest-Afrika og Karibien. Mange afroamerikanere har røtter herfra.
Videre forteller hun at på 1960-tallet hadde afroamerikanere dobbelt så stor sjanse for å oppfylte anbefalingene om frukt, grønnsaker og fiber, enn resten av befolkningen. Dette endret seg på 1970-tallet da hurtigmatkjedene begynte å dominere. Afroamerikanske nabolag har historisk sett blitt utsatt for reklame fra billige hurtigmatkjeder, mens tilgang til sunne matvarer har blitt begrenset. Dette har ført til lavere forbruk av grønne og fiberrike varer blant afroamerikanere. I dag er alle de vanligste dødsårsakene for denne gruppen helserelaterte – hjerte og karsykdommer, kreft og slag. Bevisstheten om disse utfordringene, sammen med et ønske om å leve sunnere liv og bidra til en bærekraftig fremtid, har ført til en økende interesse for veganske og plantebaserte alternativer.