Gå til hovedinnhold

Geitmyra Matkultursenter i Oslo arrangerer gratis kurs om spiselige, ville vekster 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 22. mai

Slett ikke bare ugress! Visste du at salaten med best kvalitet og flest næringsstoffer vokser i grøftekanter og bakgårder rundt om i vårt langstrakte land?

Det er helt sant – men fortsatt er det slik at mange ikke vet at man kan spise ville vekster, og enda flere igjen vet ikke hvilke vekster som er spiselige og hvilke man burde styre klar av.

Mange har en frykt for å spise ting de finner i naturen, men heldigvis har vi langt færre giftige planter enn de som er spiselige her i Norge. Man skal god være obs på forvekslingsarter. Dette vil si at de ligner på spiselige planter. Eksempler på dette er liljekonvall (giftig) som ligner på ramsløk (spiselig).

Men i all hovedsak har vi mange fantastiske ville planter som kan spises her til lands, og i Oslo er det mange av dem havner på menyen hos noen av byens beste restauranter – selv om det er slik at for de fleste er disse smakfulle, grønne skattene fortsatt ukjente.

5 ville vekster du kan spise

Løvetann

Løvetann er en fleråring urt som vokser verden over. Planten har lang tradisjon som medisin blant urfolk, og du kan faktisk spise hele planten, bladene, knoppene, stilken, blomsten, ja til og med roten kan du spise.

Skvallerkål

Den dukker opp i hager og grøftekanter hver sommer, men blir sett på som ugress av de langt fleste. Men tvert om – denne planten blant de aller sunneste grønnsakene du kan finne – proppfull av C-vitamin, antioksidanter og mineraler.

Mjødurt

Mjødurt er en flerårig urt som kan bli opptil 1,5 meter høy. Unge blader og blomster kan spises, de inneholder mye C-vitamin., og i tillegg kan man bruke blomsten i desserter som leskedrikker, is, geléer og syltetøy.

Brennesle

Brennesle omtales fortsatt som ugress av de fleste, men når det gjelder spiselige planter, er denne en skikkelig superhelt. Til alle tider har mennesker benyttet brennesle til å kurere og lindre en hel rekke sykdommer og plager. I tillegg er den en god råvare og rik på næringsstoffer som vitamin C, K, B2 og B5, glykosider, eterisk olje, garvestoff, protein, kalium, kalsium, jern, stivelse og folinsyre.

Svarthyll

Ettersom blomstene er spiselige kan du trygt bruke dem som pynt i salater eller på kaker. Kan også blandes inn i yoghurt som enkel smakstilsetning.

(Kilder: Klima Oslo, Godt.no)

Men det vil Geitmyra Matkultursenter nå gjøre noe med, og arrangerer neste uke et gratis kurs om spiselige, ville vekster i og rundt hovedstaden.

Om kurset, som skal finne sted neste tirsdag, 27.mai, skriver senteret følgende:

«Nå har du sjansen til å bli kjent med et utvalg ville vekster i sesong! Sammen sanker vi, tilbereder og nyter et smakfullt måltid – laget med råvarer rett fra naturen.»

Kurset, som er gratis, markedsføres som en faglig ettermiddag for deg som er nysgjerrig på spiselige ville vekster. Men obs, det er bare 15 plasser tilgjengelig, så her må man nok være raskt ute om man vil være med.

Dette er ikke første gang Geitmyra arrangerer kurs om sanking og bruk av ville vekster, og har man tenkt seg ut på skattejakt, ja så bør mange følge deres råd:

10 bud til sanking

  1. Plukk bare planter du kjenner og er helt sikker på at kan spises.

  2. Plukk ikke vekster som kan være sprøytet med insekt- eller ugressmidler.

  3. Plukk ikke på steder som er spesielt støvete eller forurenset.

  4. Plukk ikke planter på annen manns innmark uten å spørre om lov, selv ikke når du er snill og «luker» i åkeren til naboen.

  5. Plukk ikke planter som er utrydningstruet (sjekk eventuelt rødlista på www.artsdatabanken.no).

  6. Plukk ikke alt som vokser på ett sted, vi vil jo at det skal vokse mer neste år. Unntaket er svartelistede arter (sjekk fremmede arter på www.artsdatabanken.no).

  7. Plukk ikke planter i naturreservater eller andre verneområder uten å sjekke om det er lov.

  8. Spis ikke planter som er angrepet av virus eller skadeinsekter.

  9. Første gang du prøver en ny plante, spis bare litt av gangen. Selv om den er spiselig for andre, kan noen være allergiske.

  10. Vis respekt og omsorg for naturen, gled deg over at vi kan bruke og høste av den!

Husk: Når du plukker ville vekster er det viktig å være helt sikker på hva det er før du spiser. Det er også viktig at man ikke plukker for mye av gangen – naturen er skjør.

Geitmyra er et nasjonalt kompetansesenter for matkultur. Gjennom skoleundervisning, kurs og arrangementer gir vi praktisk kunnskap og matglede til barn og ungdom.

Les også