Hjerte-og karsykdommer ligger høyt på listen over sykdommer som tar livet av flest mennesker i vår vestlige del av verden hvert eneste år. Men hva om et enkelt kostholdsgrep kunne være med på å senke risikoen for å utvikle disse sykdommene i utgangspunktet?
Det er nemlig nettopp det som er mulig ifølge forskere ved Harvard T.H. Chan School of Public Health.
I en ny studie bekrefter nemlig forskerne som tok del i studien at ved å spise flere plantebaserte proteiner og redusere eller eliminere inntaket av animalske proteiner, vil man kunne senke risikoen sin for å utvikle hjerte- og karsykdommer betraktelig.1.
Studerte over 230.000 deltakere i mer enn 30 år
I forbindelse med studien, som nylig ble publisert i det medisinske tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition, analyserte forskerne data fra mer enn 230.000 deltakere fra en tidsperiode som strakk seg mer enn 30 år. De voksne deltakerne måtte møte med forskerne hvert fjerde år i perioden studien pågikk, og dele informasjon angående sin livsstil, kosthold og generell helse.
I tillegg til den direkte effekten animalske og planteproteiner har på hjertehelse, så også forskerne på sammenhengen mellom proteintetthet - altså det totale kaloriinntaket som kom fra proteiner i måltidet - og risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer.
Alt i alt fant forskerne ut at å erstatte rødt og behandlet kjøtt med plantebaserte proteinkilder, og da spesielt belgvekster og nøtter, ville være med å redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer betraktelig.
I tillegg så man at det ville lønne seg for hjertehelsen om man erstattet mettet fett og proteiner fra animalske kilder med såkalt 'whole plantbased foods' - altså hele, rene matvarer fra planteriket, som grønnsaker, korn, belgvekster, linser, nøtter, frukt og bær, og ikke i så stor grad med raffinerte karbohydrater.