Gå til hovedinnhold

Flere planteproteiner og mindre kjøtt knyttet til bedre hjertehelse i ny studie 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 10. februar

Hjerte-og karsykdommer ligger høyt på listen over sykdommer som tar livet av flest mennesker i vår vestlige del av verden hvert eneste år. Men hva om et enkelt kostholdsgrep kunne være med på å senke risikoen for å utvikle disse sykdommene i utgangspunktet?

Det er nemlig nettopp det som er mulig ifølge forskere ved Harvard T.H. Chan School of Public Health. 

I en ny studie bekrefter nemlig forskerne som tok del i studien at ved å spise flere plantebaserte proteiner og redusere eller eliminere inntaket av animalske proteiner, vil man kunne senke risikoen sin for å utvikle hjerte- og karsykdommer betraktelig.1.

Studerte over 230.000 deltakere i mer enn 30 år

I forbindelse med studien, som nylig ble publisert i det medisinske tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition, analyserte forskerne data fra mer enn 230.000 deltakere fra en tidsperiode som strakk seg mer enn 30 år. De voksne deltakerne måtte møte med forskerne hvert fjerde år i perioden studien pågikk, og dele informasjon angående sin livsstil, kosthold og generell helse.

I tillegg til den direkte effekten animalske og planteproteiner har på hjertehelse, så også forskerne på sammenhengen mellom proteintetthet - altså det totale kaloriinntaket som kom fra proteiner i måltidet - og risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Alt i alt fant forskerne ut at å erstatte rødt og behandlet kjøtt med plantebaserte proteinkilder, og da spesielt belgvekster og nøtter, ville være med å redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer betraktelig.

I tillegg så man at det ville lønne seg for hjertehelsen om man erstattet mettet fett og proteiner fra animalske kilder med såkalt 'whole plantbased foods' - altså hele, rene matvarer fra planteriket, som grønnsaker, korn, belgvekster, linser, nøtter, frukt og bær, og ikke i så stor grad med raffinerte karbohydrater.

Å erstatte kjøtt med plantebaserte proteinkilder vil være med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer betraktelig.

Ifølge forskerne hadde deltakerne som spiste mest planteproteiner og minst proteiner fra animalske kilder en opptil 27 prosent lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Når det gjaldt hjerneslag, oppdaget forskerne at forholdet mellom proteiner fra planteriket og dyreriket hadde mindre å si, men at de som generelt byttet ut rødt og behandlet kjøtt med plantebasert mat hadde en lavere risiko for dette.

Planteproteiner er unike og sunnere for kroppen

Ifølge forskerne kan det være plantebaserte proteinkilders unike sammensetning som gjør at disse er sunnere for kroppen vår enn proteiner som kommer fra animalske kilder.

Plantebaserte proteinkilder inneholder nemlig lite mettet fett, men desto mer av det sunne, umettede fettet. I tillegg inneholder disse flere karbohydrater og fiber. Plantebaserte proteiner har også en unik sammensetning av aminosyrer med høyrere nivå av arginin og glycin, og lavere nivå av såkalte BCAA aminosyrer. BCAA (branched-chain amino acids) er det engelske order for en spesiell gruppe aminosyrer (leucin, isoleucin og valin) som oksideres i muskulaturen under trening.

Og det er nettopp derfor plantebaserte proteiner har mange kardiovaskulære fordeler, forklarer forskerne, som for eksempel at de bidrar til lavere kolesterolnivåer i blodet, lavere blodtrykk og lavere nivåer av heme jern i blodet, for å nevne noen.

Men, understreker forskerne som tok del i prosjektet, denne studien er også i aller høyest grad med på å vise at det er behov for flere studier innen dette området.

- De fleste av oss burde nå begynne på å tenke på å legge om til et kosthold hvor proteinene man får i seg kommer fra planter. Og dette kan vi oppnå ved å ikke bare kutte ned på mengden rødt og behandlet kjøtt man får i seg, men også å øke inntaket av matvarer som bønner, linser og nøtter, forklarer en av studieforfatterne, Frank Hu, som er professor i ernæring og epidemiologi ved Harvard Chan School til magasinet SciTechDaily.

- Et slikt kosthold er nemlig ikke bare bedre for individuelle helse og folkehelsen, men også for tilstanden på planeten vår.

Les også