Kristensen forklarer videre i sitt debattinnlegg at det er velkjent at kjøttproduksjon er en av de aller største kildene til klimagassutslipp og står for cirka 14,5 prosent av utslippene globalt. Ifølge Framtiden i våre hender er klimagassutslippet fra å produsere 44 kg storfekjøtt det samme som utslippet fra produksjonen av 1400 kilo tørkede bønner — for å ta ett eksempel.
Og dermed, konkluderer fakultetsdirektøren, er det faktisk slik at vi, ved å endre matvanene våre i grønn retning, vil raskt kunne redusere klimaavtrykket vårt.
– Etter mitt syn er det derfor overraskende at ingen universiteter eller høyskoler i Norge har tatt dette helt ut og insistert på å være et grønt fyrtårn for samfunnet rundt seg. Et slikt grep vil i seg selv redusere etterspørselen etter kjøtt, men i første omgang vil det framvise handlekraft på klimaets vegne og være en påminner om hvor viktig det er å gjøre noe med matproduksjonen i verden.
Kristensen mener at for universiteter og høyskoler burde dette være et viktig poeng i seg selv.
– Vi skal være arenaer for kritisk tenkning og diskusjon, og vi bør bruke vår posisjon til å sette lys på de problematiske sidene ved dagens matproduksjon.
Fokus på bærekraft, men fortsatt fritt valg
I Norge drives universitetskantiner av de ulike utdanningsinstitusjonenes studentsamskipnader. Og selv om disse i stor grad har som overordnet mål å både redusere avfall, forhindre matsvinn og holde prisene på maten de tilbyr nede, så er det foreløpig ingen norske universiteter eller høyskoler som har gått helt bort fra kjøtt.
Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Kaja Ingdal Hovdenak, forklarer til Khrono at når det gjelder valg av mat og tilbud i kantinene, så skal selvsagt bærekraft og klima vektlegges.
– NSO mener at mat som blir igjen på slutten av dagen i kantinene, skal doneres bort eller selges til en redusert pris. Norske universiteter og høgskoler har et samfunnsansvar for å bidra til en miljømessig, sosial og økonomisk bærekraftig utvikling. Så bærekraft bør være en faktor i alt av institusjonens arbeid, sier Hovdenak.
Ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) forklarer Ida Austlid, som er leder i SiO Mat og Drikke at per i dag er det 40 prosent av deres spisende som velger grønt når de bestiller – og at de tidligere har testet ut konseptet med Meatless Monday i deres kantiner, og at de generelt har mye grønt på menyen.
Meatless Monday er et initiativ som NOAH har fremmet overfor universiteter i Norge , og en rekke universiteter har vært med på initiativet, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, Norges Arktiske Studentsamskipnad, Studentsamskipnaden i Østfold, Studentsamskipnaden i Telemark, Studentsamskipnaden for Sunnmøre, Studentsamskipnaden i Agder, Studentsamskipnaden i Buskerud, Studentinord, Høgskolen Stord/Haugesund, Studentsamskipnaden i Oppland og Studentsamskipnaden i Harstad.
– Meatless Monday var et vellykket initiativ og bidro til positiv fokus på plantebasert mat. Mange universiteter har fortsatt med ulike typer fokus på plantebasert mat flere år etter at de ble med på kampanjen. Samtidig har det blitt stadig mer pressende å øke andelen plantebasert mat, så NOAH fokuserer nå på at universiteter og andre som tilbyr mat i større grad må løfte frem det plantebaserte hver dag i uka, sier leder i NOAH, Siri Martinsen.
Globalt skifte mot grønnere studentmat
Også ved utdanningsinstitusjoner rundt om i verden ser man et stadig større skifte mot mer plantebasert mat og mindre kjøtt i kantiner og andre spisesteder som er tilknyttet universitetene.
Ved University of North Texas i USA har man nylig satt seg et mål om at til 2027, så skal 60 prosent av all mat som selges på universitetets område være plantebasert. I et samarbeid med organisasjonen Humane World for Animals (som før het Humane Society of the US) vil universitetet være med på å sette en ny standard når det gjelder plantebaserte mattilbud ved høyere utdanningsinstituasjoner.
Matthew Ward, som er kjøkkensjef ved universitetet, forklarer i en pressemelding:
– University of North Texas sin kantinedrift er opptatt av å kunne servere et stort utvalg plantesentrisk mat som vil være med på å promotere studenters helse og velvære, samt å utvikle en sterk fokus på bærekraft. Ved å ha fokus på plantebasert mat ønsker vi også å gjøre vårt for at alle våre studenter skal ha tilgang på næringsrik, god og bærekraftig mat.