Har du barn som ikke akkurat elsker å spise opp grønnsakene til middagen?
Du er ikke alene.
Men nå kan det se ut som om en ny studie kan ha kommet frem til et ganske så unikt triks som kan hjelpe. Ifølge ny forskning publisert i journalen JAMA Network Open, viser det seg at om barn blir sittende ved middagsbordet i 10 minutter lengre enn vanlig, får de i seg ‘betraktelig’ mer frukt og grønt.
Med andre ord, ved å sitte ved middagsbordet i 30 minutter i stedet for 20, som er det en vanlig familiemiddag i gjennomsnitt varer, øker sjansen for at barna får i seg mer grønt, konkluderer forskerne med.
Varigheten er viktig
I en pressemelding uttalte Ralph Hertwig, som er en av studiens medforfattere og direktør ved Center for Adaptive Rationality of the Max Planck Institute for Human Development i Tyskland:
– Det vi noterte oss, er at varigheten ser ut til å være noe av det viktigste med hele familiemåltidet når det gjelder hvor mye eller lite grønnsaker barna får i seg. Og dette er en variabel som foreldre ganske enkelt kan kontrollere for å forbedre barnas kosthold.
Hertwig la også til:
– Vi hadde notert oss at tidligere forskning hadde allerede funnet tegn til dette forholdet mellom varighet av måltid og inntak av grønnsaker. Og i denne studien var vi i stand til å påvise at dette stemte.
Forut for studien hadde de tyske forskerne gjort seg opp en hypotese om at ved å utvide tiden man satt samme rundt bordet ville barna få i seg mer frukt og grønt. For å utføre studien rekrutterte forsker-teamet 50 foreldrepar og 50 barn, og deltakerne fikk servert en typisk tysk middag bestående av oppskåret brød, kjøttpålegg, samt frukt og grønnsaker oppskåret i biter.
Ikke samme effekt på brød, kjøtt eller dessert
Det forskerne oppdaget var at barna som var med på studien fikk i seg ‘betraktelig’ mer frukt og grønnsaker når familiemåltidet varte i gjennomsnitt 10 minutter lengre enn normalt. Faktisk viste det seg at hele sju ekstra biter med frukt og grønt ble spist når måltidet varte lengre, noe som tilsvarer omtrent 100 gram, ifølge forskerne.
Det som kanskje viste seg å være spesielt interessant, var at de lengre måltidene ikke syntes å ha noen effekt på hvor mye brød eller kjøttpålegg barna fikk i seg, ei heller på mengden dessert. Forskerne forklarer at tidligere studier har vist at jo lengre barn er eksponert for en type mat, dess mer av denne maten får de i seg.
– Dette er viktig ikke bare for barns individuelle helse, men også fra et folkehelseperspektiv, fordi man vet at bare en ekstra porsjon av frukt og grønnsaker per dag reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer med opp til syv prosent, forklarer Jutta Mata, som også er en av forskerne involvert i studien.
Metta, som er professor i helsepsykologi ved University of Mannheim, la også til:
– For å oppnå denne effekten må man ha et rikelig utvalg frukt og grønnsaker på bordet – oppskåret i biter er best.
Forskerne fant også ut at andre strategier som kan fungere for å få barn til å spise mer frukt og grønnsaker er å skjære opp maten i mindre biter og å alltid ha dette tilgjengelig på bordet eller i kjøleskapet.