Dette, sier kostholdsråd, forskning og rapporter, er det beste ikke bare for folkehelsen, men også for både bærekraft, etikk og faktisk også for matsikkerheten.
Men her i Norge henger vi litt etter. Ifølge Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) brukes per i dag brukes bare 0,8 prosent av jordbruksarealer i Norge til grønnsaker (ikke inkludert potet), 30 prosent brukes til korn og hele 50 prosent av jordbruksarealer i dette landet benyttes til grovfôr – med andre ord, fôr til dyr i kjøtt- og meieriindustrien.
Stort potensiale til å dyrke mer grønt
Siri Svendgård-Stokke er avdelingsleder for jordkartlegging i Nibio. Nylig har hun og kollegaene arbeidet med å kartlegge dyrkbar jord i Norge, og hva som dyrkes hvor – og eventuelt hva man kunne ha dyrket der i stedet for hovedsakelig bare grovfôr.
I et samarbeid med Meteorologisk institutt og Norsk landbruksrådgivning har NIBIO undersøkt mer enn halvparten av landets fulldyrkede jord. Jordsmonn, temperatur, nedbør, snødekke, høyde, med mer, er nå kartlagt, og ifølge Svendgård-Stokke både kunne og burde vi dyrke mer grønnsaker og belgfrukter i Norge enn det som gjøres i dag.
– Veldig mange flere arealer er egnet til å dyrke gulrot, bønner og salat, enn totalarealet for grønnsaker vi har i landet per nå, sier Svendgård-Stokke i et intervju med NRK nylig.

Forskeren bruker områder på Jeløya utenfor Oslo som et eksempel. De siste årene har korn blitt dyrket her. Men det er gode forhold for både gulrøtter, bønner og salat, ifølge nye kart Svendgård-Stokke og kollegaer har laget.
Med begrensede forskningsmidler, har de i denne omgang fokusert på bønner, gulrøtter og salat. Hun trekker spesielt trekke frem årsaken til at de valgte bønner.
– Det er en stor proteinkilde. Det dyrkes veldig lite bønner til konsum nå, forklarer Svendgård-Stokke.
I tillegg er bønner en veldig varmekrevende grønnsak.
– Så vi synes det var veldig spennende å se om det lille arealet som brukes til bønner i dag, kunne ha blitt utvida ut ifra de betingelsene som er i ulike deler av landet. Det var et stort potensial også for bønner, også her på Jeløya. Sannsynligheten er stor for at det også er stort potensial for å dyrke flere grønnsaker enn de tre vi har sett på i dette prosjektet, legger hun til.