Det gir til sammen 15 millioner dødsfall i året. I tillegg kan man gjennom det planetære kostholdet utviklet av EAT-Lancet kutte verdens utslipp fra landbruket med 15 prosent.
EAT-Lancet er et internasjonalt forskningsinitiativ som forsøker å finne et bærekraftig og gjennomførbart kosthold som sikrer mat for alle mennesker og er tålelig for planeten. Siden den forrige rapporten har verdensbildet tatt en ny form. Vi har vært gjennom en global pandemi, opplever mer utstabilitet, og økte matpriser: Men rapporten viser til at vi har muligheter for å gjøre verden bedre, gi mat til flere og redusere utslipp.
Rapporten har en helhetlig, holistisk tilnærming til problemstillingene rundt verdens matsystem, med tre hodemålsetninger: Retten til mat, retten til et trygt klima og miljø og retten til anstendig arbeid.
Kostholdet som EAT-Lancet legger frem promoterer grønnsaker, frukt, fullkorn, belgfrukter og nøtter, med svært moderate mengder kjøtt, fisk, kylling og meieriprodukter – mer moderate enn i de norske kostrådene.
Mer kritisk til intensivt landbruk
Den nye rapporten foreslår en sterk reduksjon i animalske produkter for både helse og miljøet. Rødt kjøtt bør reduseres til 100 gram i uken. Dette er strengere råd enn de norske kostrådene, med en reduksjon på 250 gram i uken.