Initiativet om å forby reklame for kjøtt henger sammen med byenes støtte av Plant Based Treaty.
Hva er The Plant Based Treaty
Avtalen er ment som en utvidelse av Parisavtalen, og bygger videre på den ved å gå etter destruktive elementer innad i matsystemene, da særlig industrielt husdyrhold til matproduksjon. Traktaten ble opprettet i 2021, og ble først signert av Boynton Beach i Florida.
Traktaten oppfordrer et skifte mot et mer bærekraftig matsystem, som fokuserer på plantebasert mat.
Det overordnede målet til traktaten er å reversere skaden de dyre-baserte matindustriene forårsaket: Jorderosjon, avskoging, vann- og luftforurensing, tap av biologisk mangfold, døde sjøsoner og utslipp av skadelige klimagasser.
Nijmegen sist ut med forbudt mot kjøttreklame
Byen Nijmegen er siste by ut til å signere traktaten. I 2018 ble Nijmegen kåret til Europeisk miljøhovedstad – noe også Oslo ble kåret som i 2019. Dette har blitt utdelt av Europakommisjonen hvert år siden 2010. Søkerbyer som ønsker å bli miljøhovedstad må dokumentere utviklinger i byen og miljøreesultater de siste fem til ti årene, status i dag og planene fremover.
Den nye signeringen av traktaten tar Nijmegen et skritt videre, med å forplikte seg til mer sunn og bærekraftig mat. Fra og med 2025 blir det forbudt å reklamere for kjøtt i det offentlige rom i byen, som på busstopp og på digitale skjermer.
I forbindelse med signeringen, skal Nijmegen også lansere en plantebasert Nimma Sandwich, som løfter frem lokale, veganske ingredienser. De skal også utvide tilbudet plantebaserte måltider i sine egne, offentlige kantiner.
Ikke bare Haarlem, Utrecht og Nijmegen forbyr reklamen – også den nederlandske kommunen Bloemendael forbudt reklame for alle animalske produkter; det uten å ha signert traktaten.
Bidrar til å bremse normaliseringen av kjøttkonsum
Å forby kjøttreklame i seg selv skaper ikke nødvendigvis de største endringene, men det har likevel en effekt: Det bremser normaliseringen at å spise kjøtt er normen.1
Vi har allerede forbud for reklame for alkohol og tobakkvarer i Norge, selv om disse varene er tillatt å kjøpe og bruke. Det er fordi de regnes som å være skadelig for folkehelsen.
Mange studier peker på en negativ helseeffekt ved å spise mange animalske produkter, og fordelene ved å spise plantebasert, men folkehelse stopper ikke på matfatet: Verdens klima har også en effekt på folkehelsen.2
Plant Based Treaty har tre grunnprinsipper
Når man signerer traktaten, forplikter man seg i en eller annen form til disse prinsippene:
- Omdiriger
En aktiv overgang fra animalske matsystemer, mot plantebaserte systemer. - Overgi
Ingen videre endring i bruk av landarealer, forringelse av eksisterende økosystemer eller avskoging for animalsk landbruk. - Gjenopprette
Aktivt gjenopprette viktige økosystemer, særlig fokus på å restaurere skoger og å gjeninnføre ville dyr i naturen.
37 byer har så langt signert traktaten
Nå er det ikke slik at alle som har signert Plant Based Treaty også har gått inn for et forbud mot kjøttreklame, det er noe særegent som de tre nederlandske byene har selv gått inn for: Alle byer som signerer må gi sine egne løfter.
Traktaten er signert av 37 byer, inkludert Nederlands hovedstad Amsterdam. Amsterdam var den første europeiske byen som signerte traktaten, og deres hovedløfte er å gå inn for at 60 prosent av proteinkonsumet i byen skal være plantebasert innen 2030.
Traktaten kan også signeres av privatpersoner, organisasjoner og bedrifter
Man kan også signere Plant Based Treaty som individ, organisasjon eller bedrift.
I tillegg har nettsiden materiell man kan bruke for å oppfordre caféer i sitt nærområde til å selge mer plantebasert mat. Et av forslagene som legges frem er å ha havremelk som standard i kaffe, i stedet for kumelk.