Merket er allerede tilgjengelig i flere verdensdeler: I både Sør-Afrika, Sør-Korea, Canada, Hongkong, Kina og Singapore får du eggerstatningen. Nå står Europa for døren.
Fakta om Just Egg
- Markedsledende eggerstatning i USA, etablert i 2011.
- Eggerstatning basert på protein fra mungbønner, og er helt fritt for kolesterol.
- Navnet «Just Egg» kan bety «bare egg», men også «rettferdig egg» i overført betydning.
Planlegger å starte europeisk produksjon i løpet av 2025
Produksjonen av produktet er planlagt å starte senere i år, i et fullstendig automatisert produksjonsanlegg i Lüneburg, i Tyskland, som hevdes å være Europas største dedikerte plantebaserte produksjonsanlegg.
– Velkommen til fremtiden for egg. Ingen høner kreves, kommenterer VFGs Matthew Glover om distribusjonsavtalen på LinkedIn.
Det amerikanske merket “Eat Just” ble etablert i 2011 av Josh Tetrick, og har i den siste tiden nytt godt av den såkalte “eggkrisen” i USA. I år har Just Egg opplevd ekstrem salgsvekst, og de selger nå det mest “pålitelige” egget, som følge av at mange høner i USA har blitt rammet av fugleinfluensa.
«Velkommen til fremtiden for egg. Ingen høner kreves.»
Hva er Just Egg?
Just Egg er et realistisk eggalternativ som er laget av mungbønner, helt fri for kolesterol. Det selges i blant annet flytende form på kartong, som er perfekt til eggerøre, omeletter, men kan også brukes som erstatning for hele egg i baking i oppskrifter som tradisjonelt bruker egg.
– Oppskriften i Europa vil være litt annerledes enn den som selges i USA, men basen med mungbønnene kommer til å være den samme, ifølge Matthew Glover fra VFG.
Har arbeidet med lansering i Europa siden 2018
Den europeiske eggindustrien har allerede sikret seg kontrakter med den veganske merkevaren: I 2018 inngikk Eat Just en avtale med den italienske eggprodusenten Eurovo, og skrev siden under en salgs- og distribusjonsavtale med tyske PHW Group i 2019.
Samtidig ventet Eat Just på godkjenning av produktet sitt på det europeiske markedet, som ble gitt av EFSA i oktober i 2021.
Sterk plantebasert vekst i Europa
I disse dager er det europeiske plantebaserte markedet i stadig vekst: Særlig plantebaserte meieriprodukter opplever sterk vekst.
– Å få Just Egg i hyllene er et stort steg for å gjøre plantebaserte eggalternativer av høy kvalitet mer tilgjengelige for et globalt publikum, kommenterer Josh Tetrick til det britiske dagligvarebransjemagasinet The Grocer.