Gå til hovedinnhold

Den aller beste metoden å bruke om du vil ha ekstra sprø tofu 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 25. februar

Det heter seg blant plantespisere at det finnes bare en god grunn til at noen påstår at de ikke liker tofu, og det er at man ikke har tilberedt den riktig. Tofu, som jo i sin originale tilstand ikke smaker så mye, kan nemlig - med den rette marinaden eller sausen eller måten man tilbereder den på - bli til omtrent hva du måtte ønske - og smake nesten hva som helst også.

Tilbered tofu riktig, og du vil se at denne matvaren ikke bare er utrolig allsidig, men også skikkelig digg og velsmakende - i tillegg til å være sunn, så klart.

Mange foretrekker tofuen sprø på utsiden, da dette egner seg ypperlig til mange slags retter man bruker den i, fra salater til stir fry. Men hva er egentlig den beste metoden å bruke for å oppnå nettopp dette? Det var det den veganske kokken Nisha Vora nylig ville finne ut av, da hun gikk til verks med å teste ulike metoder å steke tofu på for å finne ut av hva som gir sprøest og best resultat. 

Vora, som har blitt kjent fra YouTube-kanalen Rainbow Plant Life, har blitt en kjent stemme i det internasjonale veganer miljøet helt siden hun begynte å dele oppskrifter for et par år tilbake. Og nå har altså bloggeren og innholdsprodusenten tatt for seg tofu - nærmere bestemt hvordan kan skal gå frem når man vil lage skikkelig sprø tofu.

Og heldigvis for oss deler hun villig sine beste tips.

Hva er tofu?

Tofu er et tradisjonelt soyaprodukt med opphav i Asia, som ofte kalles bønneost. Det lages av koagulert soyamelk, som videre er laget av soyabønner. Den er deretter presset i en form så den til slutt minner om en fetaost i utseende og konsistens.

Det er 100% vegansk og er nøytral på smak, dermed perfekt for ulike smakstilsetninger.

Tofu inneholder også essensielle aminosyrer som kroppen trenger og er rik på mineraler og vitaminer, inkludert kalsium, mangan, jern og vitamin A.

Ulike typer tofu

Det finnes ulike typer tofu å få tak i i matbutikkene i dag. De mest brukte variantene er silketofu og fast tofu.

  • Fast tofu er egnet til å bli skåret i terninger eller skiver og stekes, baktes eller frityrstekes
  • Silketofu har en bløtere konsistens enn fast tofu. Den er egnet til bruk i sauser og supper
  • Røkt tofu har en spesiell smak gjør den velegnet som erstatning for røkt kjøtt.
  • Marinert tofu legges i en marinade av for eksempel  soyasaus, eddik eller sesamolje samt diverse krydder og urter. Fersk tofu har en nøytral smak og får derfor det meste av smaken fra marinaden.

(Les mer om tofu på Veggisnytt sin guide til tofu)

I sin nyeste tofu-guide tar Vora for seg fire hovedmåter å tilberede tofu på - steking i panne, ovnsbaking, frityrsteking og å benytte seg av en airfryer.

I tillegg, forklarer hun, er det fire kritiske variabler man må ta i betraktning også når det gjelder å få tofuen til å bli god og sprø, nemlig typen tofu man benytter seg av, metoden man bruker for å fjerne mest mulig væske fra tofuen før steking, fasongen på tofu-bitene og også det man velger å rulle tofuen i før steking, som for eksempel maisstivelse.

Her er det den kjente matbloggeren har å si om hvordan man burde gå frem for å få den sprøeste tofuen.

Stek i panne

Vora anbefaler å benytte seg av en ekstra fast tofu om man skal steke bitene i en stekepanne. I tillegg anbefaler bloggeren å legge tofuen til bløtt i varmt saltvann og så presse før du skal bruke den, da denne metoden vil hjelpe til med å fjerne overflødig væske fra tofuen før steking.

Matbloggeren anbefaler også at man river tofuen i ujevne små biter før man steker den, da denne metoden vil gi en mer ru overflate, slik at man lettere vil få en sprø skorpe på tofuen når man steker den. En annen god ide, sier Vora, er å rulle tofubitene i litt maisstivelse før man steker den, da du på denne måten vil få tofu-biter som er 'super sprø' på utsiden, men samtidig mye og deilige på innsiden.

Bak i stekeovnen

En annen mulighet er å ovnsbake tofuen for å få den sprø. Vora sier at om du gjør dette, er den best å benytte seg av fast tofu som har vært frosset først, så tint, da dette gjør at tofuen får en fastere struktur og suger bedre til seg marinade og sauser.

Etter å ha tint tofuen bør man presse den litt for å få ut så mye væske som mulig, før man skjærer den i biter og blander med litt olje og den marinaden man måtte ønske å bruke. Rull så bitene i litt maisstivelse, panko-brødsmuler eller for eksempel sesamfrø før du baker dem i ovnen på ca 200 grader til bitene er gyllenbrune og sprø.

Frityrstek tofuen

Det er slett ikke alle som har en frityrgryte stående, men det går altså også an å frityrsteke i en dyp stekepanne - men husk på å være forsiktig.

I likhet med når hun steker tofuen i en panne, sier Vora at det også ved frityrsteking lønner seg å ha hatt tofuen i varmt saltvann først, og så ha presset den litt. Så skjærer hun tofuen i biter, og ruller i en blanding av maisstivelse og rismel, og krydrer med salt, pepper og hvitløkspulver. Deretter stekes bitene i frityrgryten til de er gyllenbrune og skikkelig sprø.

Bruk en airfryer

Det har blitt veldig in de siste par årene å benytte seg av en airfryer - noe som er perfekt om du ønsker å bruke lite olje når du lager mat. Dette fungerer også ypperlig når det gjelder tofu.

Vora sier at hun bruker samme metode som ovenfor, ved å ha tofuen i varmt saltvann først og så presse den for å få ut så mye væske som mulig. Deretter kutter hun tofuen i biter, sprayer litt olivenolje på og ruller bitene i maisstivelse eller pilrotpulver før hun steker bitene på 250 grader i porsjoner, slik at ingen av bitene blir liggende oppå hverandre.

Så hvilken metode gir best tofu?

Etter å ha testet seg gjennom alle de ulike metodene, og ikke minst smakt på alle de deilige tofu-bitene, har Vora konkludert med at å steke tofuen i en stekepanne gir det absolutt sprøeste og - i hennes øyne - beste resultatet.

Videre forklarer Vora også at å pannesteke tofuen ikke bare er den raskeste metoden å tilberede tofu på, men også den metoden hun selv foretrekker som gir det absolutt sprøeste resultatet.

Les også