Gå til hovedinnhold

Britisk helseorgan: – Ultraprossesserte vegetariske matprodukter er ikke knyttet til negative helseutfall  

Julie Kvamme

Oppdatert 05. mai

En rapport fra britiske myndigheter har avdekket at bearbeidede plantebaserte alternativer ikke er knyttet til negative helseutfall. De har nå bestemt å umiddelbart endre sitt standpunkt til prosesserte vegetariske produkter.

I 2024 publiserte britiske SACN (Scientific Advisory Committee on Nutrition) en uttalelse om ultraprossesserte matvarer og menneskehelse. Den anerkjente en mulig sammenheng mellom bearbeidede matvarer og negative helseutfall, men trakk fram de begrensninger i vitenskapelig evidensgrunnlag for påstanden, og at matkategoriene beskrevet som bearbeidet er en veldig bred kategori, som omfatter mange forskjellige matvarer med forskjellige karakteristikker.

Nå har britiske helsemyndigheter publisert en hurtigoversikt, etter å ha gjennomgått vitenskapelige artikler, studier og kliniske tester om bearbeidet mat og menneskehelse helse, publisert de siste to årene.

I rapporten skriver SACN at “vegetariske alternativer ikke er knyttet til negative helseutfall”. I motsetning til vegetariske alternativer, skriver de at ultra-bearbeidede matvarer som kjøtt, dyreprodukter og søte drikker “tenderer” til å være assosiert med forhøyet, negativ helserisiko. Brød, dessert og meieriprodukter har fått “blandede resultater”, ifølge rapporten. SACN vil oppdatere temaet årlig, og revurdere anbefalingene igjen i 2026.

Plantebaserte kjøttalternativer er mer næringsrike og bærekraftige enn de konvensjonelle matvareproduktene de erstatter, da de krever opptil 96 prosent mindre land og opptil 99 prosent vann, som leder til 98 prosent mindre CO2e utslipp, ifølge rapporten.

Plantebasert kjøtt ikke knyttet til negative helseutfall

Dette sammenfaller med den internasjonale lege- og ernæringsforeningen PAN, eller Physicians Association for Nutrition, som anerkjenner potensialet for plantebaserte kjøttalternativer som et sunt, bærekraftig og et lettvint alternativ til kjøtt for mennesker som ønsker å spise mer plantebasert men som mangler tid og matlagingsferdighetene for å lage mat av ubearbeidede plantebaserte proteinkilder, som linser og bønner.1

PAN trekker frem studier som bruker NOVA-klassifikasjonen og samler plantebaserte kjøttalternativer i samme kategori som snacks, sjokolade og sukkerholdige drikker, gjør det vanskelig å faktisk vurdere sunnhetsnivået til kjøtterstatninger, når matvarene har så forskjellig næringsinnhold.

Prosseseringsgrad er et ufullstendig begrep for å beskrive næringsinnhold i matvarer

Konklusjonen til de britiske helsemyndighetene sammenfaller med en rapport fra “The Churchill Fellowship” av Jenny Chapman, “Processing The Discourse Over Plant-Based Meat”. I rapporten trekkes det frem at samtalen om ultraprossessert mat er preget av overdrivelser og generaliseringer.

Plantebaserte kjøttalternativer er mer næringsrike og bærekraftige enn de konvensjonelle matvareproduktene de erstatter, da de krever opptil 96 prosent mindre land og opptil 99 prosent vann, som leder til 98 prosent mindre CO2e-utslipp, ifølge rapporten.

Selv om “bearbeidet” og “ultraprossesert” har for mange i de siste årene blitt en forkortelse for “usunn”, kan begrepet brukes til å beskrive alt fra energidrikker, til berikede kornprodukter. Bearbeidingen av matvarer kan både fungere helsefremmende, og gjøre mat mer usunn, avhengig av kvaliteten av ingrediensene som brukes, og i hvor store andeler de konsumeres.

Les også