Gå til hovedinnhold

Bedre munn- og tannhelse med et plantebasert kosthold? Ja, sier ny studie  

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 24. september

Tannkjøttbetennelse er en tilstand hvor tannkjøttet blir rødt, ømt og betent, og kan begynne å blø, særlig ved pussing av tennene. God oral-hygiene er viktig for å forebygge tilstanden, som i verste fall kam føre til at man mister en tann eller flere tenner.

Men visste du at også kosthold kan ha noe å si når det gjelder hvor sunt tannkjøttet ditt er?

Ifølge en ny studie fra King’s College London viste det seg nemlig at de som følger en tradisjonelt Middelhavs-kosthold, det vil si et kosthold rikt på grønnsaker, frukt, nøtter, belgfrukter og fullkorn – har langt lavere risiko for å utvikle tannkjøttproblemer og tannkjøttsykdommer enn personer med kosthold som inneholder mye animalske proteiner og da spesielt rødt kjøtt.

Studien, som tok for seg data fra 200 pasienter ved et ortodontisk sykehus, var en del av en større studie, og involverte en full tannlegesjekk, samt blodprøver og spørreundersøkelser om kosthold og livsstil. Og ut fra denne informasjonen konkluderte forskerne med at litt over halvparten av deltakerne i all hovedsak spiste det som de kategoriserte som et Middelhavskosthold, hvor måltider inneholder mest grønnsaker, korn, belgfrukter og sunt fett fra nøtter, avokado og olivenolje, og lite rødt og behandlet kjøtt, sukkerholdige drikker og smør.

Langt lavere risiko for tannkjøttproblemer med plantesentrisk kosthold

Og det de fant var at et tradisjonelt Middelhavskosthold medførte hele 65 prosent lavere riskiko for å utvikle alvorlige tannkjøttsykdommer sammenlignet med de som spiste et kosthold med mye kjøtt og animalske proteiner. Og dette var etter at andre risikofaktorer og livsstilsvariabler, som arvelige sykdommer og røyking, var tatt hensyn til.

Salat med grønnkål, pinjekjerner, og byggryn i en mørk skål.
Et kosthold rikt på grønnsaker, frukt, nøtter og belgfrukter har en beskyttende effekt på munn- og tannhelse, viser studier. Foto: Pexels

Dette, konkluderte forskerne, har nok mye å gjøre med det faktum at et kosthold som i hovedsak består av planter og såkalte ‘whole foods’ – altså matvarer som ikke er ultraprosesserte – har vist seg å være en effektiv måte å redusere inflammasjon på, mens et høyt inntak av rødt kjøtt har en tendens til å skape eller øke betennelsestilstander i kroppen.

– Vi har observert at det i all sannsynlighet er en sammenheng mellom alvorlige tannkjøttsykdom, kosthold og inflammasjon. Og vi mener at i lys av denne studien er dette med kosthold noe som bør tas mer på alvor når det gjelder å behandle pasienter som lider av ulike former for tannkjøttproblemer, forklarer lege Giuseppe Mainas, som var en av studiens hovedforfattere og til daglig arbeider som seniorforsker ved King’s College London.

Store helsefordeler ved Middelhavskosthold

Studie etter studie viser at det er ikke bare tenner og tannkjøtt som blir sunnere av et plantesentrisk kosthold. Tidligere i år ble det publisert to ulike studier som viste at et tradisjonelt Middelhavskosthold kan være med på å redusere risikoen for å utvikle både Alzheimer’s og type 2 diabetes.

Og i 2024 konkluderte forskere med at dette kosthold også kan være forbyggende når det gjelder hjerte- og karsykdommer. Nok en studie, som kom ut i 2023, avslørte at et Middelhavskosthold er så sunt for oss at det kan til og med senke risikoen for å dø av kreft med hele 28 prosent.

Dette er forskere verden over er nok et resultat av at et typisk Middelhavskosthold er rikt på vitaminer, mineraler, antioksidanter og betennelsesdempende næringsstoffer og fiber som man bare finner i planter.

Les også