Gå til hovedinnhold

Agurknytt: Svensk selskap lanserer spiselig, plastfri emballasje  

Oppdatert 07. oktober

Et svensk selskap, Saveggy, har utviklet en ny og innovativ emballasje for agurker. Laget på kun to ingredienser: Rapsolje og glutenfri havreolje.
Den plantebaserte, spiselige beskyttelsen reduserer plastavfall samtidig som den holder maten fersk opptil to uker – den samme holdbarheten som plastemballasje bidrar til i dag. Vahid Sohrabpour og Arash Fayyazi grunnla selskapet i 2020.

– Målet vårt er å redusere matsvinn og plastforurensning, forteller Fayyasi.

Fayyazi fortalte til Sweden Startup Nation om at ideen oppstod da han studerte ved Lund Universitet i Sverige mens han forsket på emballasjelogistikk:

– Hva om den beste emballasjen er ingen emballasje?

Skal beskytte 250,000 agurker i første omgang

En agurk med tre snakkebobler som forklarer hvordan saveggy fungerer: en boble forklarer å vaske, en forklarer at agurken holder seg sprø, og en sier at det hjelper naturen.
Faksimile: Saveggy

Saveggy sin teknologi blir nå testet i et pilotprosjekt på en måned i samarbeid med den svenske dagligvarekjeden ICA og Odlarna.se, en europeisk produsent.

Tidligere har Saveggy testet produktet hos Lidl, men denne testen blir enda større: Rundt 250,000 agurker i 700 ICA-butikker skal selges med Saveggy sin plantebaserte emballasje. Dersom pilotprosjektet er vellykket, vil initiativet kunne ekspanderes til flere regioner i Europa, og vil muligens finne nye bruksområder.

– Denne innovasjonen gjør det mulig for oss å fjerne plast fra agurker uten at det går på bekostning av kvaliteten, forteller Kerstin Lindvall, som er bærekraftsjef i ICA.

«Hva om den beste emballasjen er ingen emballasje?»

Hvorfor bruker vi plast på maten?

Det kan være frustrerende å ta handleturen og se tilsynelatende store mengder plast rundt grønnsaker, men denne plasten har en hensikt.

Den reduserer matavfall ved å forlenge holdbarheten – uten den, hadde det miljømessige tapet vært større enn det fra å bruke plasten, som følge av langt mer matsvinn.

Det går derfor ikke bare opp i opp, men det er hakket bedre å bruke plast enn å la varene ligge uinnpakket.

Samtidig ønsker EU å forby engangsartikler av plast for fersk frukt og grønt som veier under 1,5 kilo innen 2030, og agurken alene står for 3000 tonn av Europas plastforbruk, ifølge undersøkelser gjort av Saveggy: Selskapet utvikler også en emballasje for banan, aubergine og paprika, som potensielt kan gi enda mer redusert plast.

Les også