Gå til hovedinnhold

Å spise mer planter kan forhindre for tidlig aldring i 40- og 60-årene 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 26. september

Visste du at når det kommer til å bli eldre, så er ikke dette noe som nødvendigvis skjer litt etter litt?

Nylig har forskere oppdaget at å eldes ikke er en jevn og langsom prosess som man har trodd hittil, men heller noe som foregår mer intenst i visse perioder av livet vårt.

Og ifølge forskere ved Stanford University i USA er det to spesifikke aldre som skiller seg ut – og den første kommer kanskje langt tidligere enn du tror.

Dette skjer i midten av 40-årene og tidlig i 60-årene

Ifølge den nye studien som er publisert i Nature Aging eldes vi mennesker langt raskere i midten av 40-årene og tidlig i 60-årene enn noen ganger ellers i livet.1.

– Det viser seg at midten av 40-årene er en tid for store endringer, og det samme ser vi tidlig i 60-årene, uttaler genetiker Michael Snyder, som er en av forskerne bak studien, i en pressemelding på Standford Medicine.

Disse «aldrings-hoppene» er kjennetegnet av at forbrenningen begynner å gå saktere, immunforsvaret svekkes, nyrefunksjon går saktere, musklemasse begynner å avta og den kognitive funksjonen går ned.

Så med andre ord, om du plutselig ser i speilet en morgen som 44-åring eller 60-åring, og med ett tenker at herregud, hvor kom de rynkene fra, ja, så har det kanskje en helt naturlig forklaring.

Å spise mer planter kan minimere disse «aldrings-hoppene»

Men, sier ernæringseksperter, det finnes faktisk noe du kan gjøre for å minimere disse «aldrings-hoppene» og holde deg biologisk yngre lengre. Når disse raske biologiske endringene finner sted, blir kostholdet en svært viktig faktor for å bremse effekten av disse forandringene.

Og løsningen er ganske enkel: Spis mer planter.

– I 40- og 60-årene ser vi at både metabolske funksjoner og immunsystemet i kroppen svekkes, noe som i stor grad skyldes hormonelle endringer, oksidativt stress og inflammasjon, forklarer Tanner Gish, som er demens-ekspert og daglig leder av Loving Homecare Inc, en privat amerikansk hjemmetjeneste for eldre, til nettstedet VegNews.com.

– Men en plantebasert diett, rik på antioksidanter, fiber og antiinflammatoriske næringsstoffer kan være med på å redusere effekten av disse forandringene.

Særlig blir det ifølge Gish viktig å få i seg nok grønnsaker fra korsblomstfamilien, som for eksempel blomkål, brokkoli og hodekål, samt fullkorn, nøtter og frø.

– Grønnsaker from korsblomstfamilien, som grønnkål, brokkoli og rosenkål er rike på sulforaphane (glukosinolater), som både reduserer oksidativt stress og er med på å gi immunsystemet en «boost.»

Dette stemmer godt ifølge en nyere studie publisert i Journal of Nutritional Biochemistry, som viser at sulforaphane spiller en viktig rolle i å minimere oksidativ celleskade, som igjen er med på å bremse aldringsprosessen.2.

Fullkorn som quinoa og bygg er begge komplekse karbohydrater, som er viktig å få i seg for å stabilisere blodsukkeret, noe som igjen vil ha en positiv effekt på den metabolske funksjonen i kroppen. Gish trekker spesielt fra en studie som er publisert i det medisinske tidsskriftet Nutrients, hvor det kommer godt frem hvor viktig fiberrike fullkornsprodukter er for menneskers tarmflora, som igjen spiller en kritisk rolle for helsen vår.3.

Også viktig er det å få i seg nok Omega-3 fettsyrer, som er betennelsesdempende og viktig for både hjerne- og hjertefunksjon, så det kan være lurt å passe på å spise valnøtter og linfrø – samt andre nøtter og frø også.

Hva bør man spise når man er 60?

Etter midten av 40-årene eldes man raskest igjen når man er i begynnelsen av 60-årene, særlig da på grunn av at nyre- og metabolsk funksjon begynner å svekkes, sier den nye Stanford University studien.

Da er det ifølge Gish viktig å fokusere på å få i seg proteiner fra planter og ikke fra kjøtt, da planteproteiner ikke vil ha samme stressende effekt på nyrer som proteiner fra kjøtt har.

– Belgfrukter som linser og kikerter gir masse planteproteiner uten at nyrene tar noen skade av det, forklarer hun, og anbefaler i tillegg å få i seg masse bær, særlig blåbær og tranebær, da disse også er med på å beskytte nyrene.

– Bær har et høyt innhold av antioksidanter, noe som gjør at de er svært betennelsesdempende på kroppen, og vil redusere oksidativt stress som nyrene utsettes for.

En av de største utfordringene når man eldes, og særlig når man er over 60, er muskelsvinn, forklarer Gish, og anbefaler alle å få i seg nok proteiner, og da gjerne fra plantekilder som tofu, tempeh, og belgfrukter, da disse har essensielle aminosyrer som kroppen trenger for å holde på muskelvev.

Sunt fett fra for eksempel nøtter og avokado er også viktig, og vil være med på å øke det sunne HDL kolesterolet, noe som igjen vil bremse kroppens aldring.4.

En plantebasert diett kan være med på å redusere effekten av disse forandringene. 

Les også