Helsemyndigheter har ikke store nok budsjetter og penger nok, og med en befolkning som stadig blir eldre, og prosentandelen mennesker som lider av såkalte livsstilssykdommer stadig større, så kan det være vanskelig å tenke seg at dette kan løses.
Men ifølge en ny studie så kan det faktisk det. En fersk analyse fra Zero Carbon Analytic (ZCA) viser nemlig at selv en liten reduksjon i inntak av rødt og prosessert kjøtt vil i vestlige land kunne frigjøre flere titalls milliarder i helsekostnader.
Milliarder av helsekroner å spare på kjøttkutt
De nye tallene fra Zero Carbon Analytics tar spesielt for seg høyinntektsland som landene i Europa og USA. Og det forskerne kom frem til, var at selv en reduksjon i sykdomsbelastning fra rødt og prosessert kjøtt på beskjedne 10 prosent vil kunne spare helsemyndigheter opp til ni milliarder dollar i året – en sum som ville være nok til å lønne 130.000 ekstra sykepleiere i året.
Og reduserer man sykdomsbelastning fra animalske produkter med hele 30 prosent, vil man kunne spare hele 28 milliarder dollar i året, noe som vil gi budsjett til å ansette hele 374.000 ekstra sykepleiere.

Og er det en ting disse tallene forteller oss, mener forskerne bak den nye analysen, så er det at nettopp kosthold og livsstil er noe av de viktigste tingene man burde ta tak i for å takle et helsesystem som er overveldet og sliter med stram økonomi og stadig økende kostnader. Fokus hos helsevesener bør, ifølge forskerne, være på å endre befolkningens kosthold i mye større grad enn det er å behandle sykdom når det oppstår.
Kjøtt, helse og kostnader
For å komme fremt til tallene de operer med estimerte forskerne fra ZCA seg fremt til sykdomsbelastningen i helsesystemet i hvert land man regner med kommer fra inntak av rødt og prosessert kjøtt. Deretter så de på helsekostnader i hvert enkelt land, og hvor mye penger hvert enkelt land bruker på å behandle eller undersøke sin befolkning.
For eksempel, i Sveits fant man ut av det koster i gjennomsnitt 99.000 dollar i året å gjennomføre undersøkelser og behandlinger for å unngå tap at ett liv fra inntak av rødt eller prosessert kjøtt. Sveits lå helt i toppen i Europa når det gjaldt helsekostnader per person, men var tett etterfulgt av helsekostnader i land som Tyskland, Nederland, Danmark og Norge.
Men, forklarer forskerne som var med på å utføre analysen, høye helsekostnader garanterer ikke suksess. For eksempel er USA et av landene i verden som bruker mest penger på helse og sykdomsbehandling, men har fortsatt høyere dødelighet når det gjelder sykdommer som er assosiert med inntak av rødt og behandlet kjøtt enn mange andre land.
Og dette, konkluderer forskerne fra ZCA, viser at å bare pøse på med penger til å diagnostisere og behandle sykdommer uten å også se på livsstilsendringer er dårlig butikk og vil aldri lønne seg.

– Kostholdet vårt svikter både oss selv og helsesystemene våre. Faktum er at kosthold som inneholder mye kjøtt, spesielt rødt og behandlet kjøtt, fremmer sykdom og dårligere helse, og tømmer helsebudsjettene. Problemet? Kjøttindustrien for lov til å fortsette å forme politikk og markedsføring i en retning som passer på deres egne økonomiske interesser. Vi har sett dette før fra aktører som tobakk-, alkohol- og sukkerindustrien – og det er bevist at forebygging redder liv og sparer penger. Det er nå klart for alle at rødt og behandlet kjøtt også faller inn under denne kategorien, og dette kan vi ikke fortsette å ignorere, uttaler Chris Van Tulleken, som er lege og professor i global helse og infeksjonssykdommer ved University College London .