«Plantebasert» er favorittbegrep for veganske matvarer
Undersøkelser viser at plantebasert er det mest attraktive begrepet for matvarer som er helt uten animalske ingredienser. Samtidig er det mange som bruker begrepet for løst og liberalt, og det har vært tilfeller hvor matvarer med animalske ingredienser har blitt markert som plantebasert, som skaper forvirring for kunder.
Eksempelvis har Mills reklamert for at Soft Flora er plantebasert, til tross for at det kun er Soft Flora Spesial som er helt fri for animalske ingredienser.
Økt behov for en fast standard – for både forbruker og produsent
Standarden kommer som følge av økt produksjon og konsum av plantebaserte matvarer og matingredienser, hvor det har dukket opp mange nye aktører.
– Det er derfor viktig å gi klare retningslinjer i forhold til plantebaserte begreper og definisjoner, for å hjelpe både forbruker og produsent, skriver ISO i forbindelse med den nye standarden.
Dokumentets hensikt er for bedrifter, kommunikasjon til kunder, myndigheter, relasjoner i den globale matkjeden, internasjonal mathandel og merkeordninger for matvarer. Det påpeker også at det finnes mange plantebaserte matvarer som ikke har en animalsk motpart, og det antas ikke at plantebaserte matvarer er erstatninger for animalske.