Gå til hovedinnhold

Nå er det utviklet en global standard for plantebaserte matvarer  

Julie Kvamme

Oppdatert 16. september

Den internasjonale organisasjonen for standardisering (ISO) har publisert verdens første globale standard for plantebaserte matvarer og ingrediensfortegnelser.

Den nye standarden for plantebaserte matvarer skal kun gjelde for bearbeidede matvarer for mennesker, og gjelder ikke hele planter, som frukt, grønt, belgfrukter, eller for dyrefôr eller matemballasje.

Utviklet i samarbeid med plantebasert organisasjon

ProVeg International, en interessegruppe som arbeider for plantebasert mat, både globalt og gjennom nasjonale organisasjoner, har bidratt til utviklingen av standarden. Gjennom tre år har ISOs arbeidsgruppe utviklet standarden, og ProVeg har sørget for at den plantebaserte sektoren har blitt hørt under utviklingen.

Den nye plantebaserte ISO-standarden setter to krav, for to forskjellige typer matvarer

  • Kategori 1: Plantebaserte matvarer hvor de karakteriserende ingrediensene er planter, som ikke inneholder animalske eller ingredienser.
  • Kategori 2: Plantebaserte matvarer hvor de karakteriserende ingrediensene er planter som inneholder begrensede, animalske ingredienser

Den nye standarden skaper en viktig distinksjon mellom de to varene:

Det kun er den første kategorien som tillates å bruke begrepet “plantebasert”. For kategori to er det tillatt å bruke begreper som “planterik” eller “plantebasert vegetarisk”, for å skille mellom de to.

«Plantebasert» er favorittbegrep for veganske matvarer

Undersøkelser viser at plantebasert er det mest attraktive begrepet for matvarer som er helt uten animalske ingredienser. Samtidig er det mange som bruker begrepet for løst og liberalt, og det har vært tilfeller hvor matvarer med animalske ingredienser har blitt markert som plantebasert, som skaper forvirring for kunder.

Eksempelvis har Mills reklamert for at Soft Flora er plantebasert, til tross for at det kun er Soft Flora Spesial som er helt fri for animalske ingredienser.

Økt behov for en fast standard – for både forbruker og produsent

Standarden kommer som følge av økt produksjon og konsum av plantebaserte matvarer og matingredienser, hvor det har dukket opp mange nye aktører.

– Det er derfor viktig å gi klare retningslinjer i forhold til plantebaserte begreper og definisjoner, for å hjelpe både forbruker og produsent, skriver ISO i forbindelse med den nye standarden.

Dokumentets hensikt er for bedrifter, kommunikasjon til kunder, myndigheter, relasjoner i den globale matkjeden, internasjonal mathandel og merkeordninger for matvarer. Det påpeker også at det finnes mange plantebaserte matvarer som ikke har en animalsk motpart, og det antas ikke at plantebaserte matvarer er erstatninger for animalske.

Kommer denne standarden til Norge?

ISO har utviklet standarder for de fleste sektorer siden 1947, og Norge er en del av ISO-ordningen og har gjennom Standard Norge ansvar for ulike standardområder. Disse standardene er frivillige å bruke, og kan i prinsippet gjelde i Norge, men må adopteres av Standard Norge for å bli Norsk Standard.

Les også