Vinduet for å gjennomføre en overgang fra kjøtt og meieriprodukter til mer klimavennlige produkter, som plantebasert kjøtt eller kultivert kjøtt, blir stadig mindre. Dersom denne overgangen tar lang tid, vil det kreve enda mer drastiske endringer for menneskers kosthold innen 2050.
For å forhindre at matsystemet vårt ødelegger planeten, burde 60 prosent av animalske produkter byttes ut mer plantebaserte eller kultiverte alternativer innen 2050. men det er en hake. Dette burde vi allerede begynt med i 2023, og tempoet er for langsomt.
Det er fordi jo lenger vi venter, jo større må omveltningen bli. Den nye rapporten sier at for å holde seg innenfor budsjettet på 390 gigaton CO2e, er vi nødt å få opp tempoet: Vi må ifølge rapporten bytte ut 100 prosent av kjøtt og meieriprodukter innen 2050 for at matsystemet skal holde seg innenfor grensene for hva klimaet faktisk tåler, og vi må starte i 2025.
– Å forsinke starten av overgangen til helt plantebasert kost til etter 2025 vil resultere i en overstigelse av utslippsbudsjettet, selv med et 100% globalt, plantebasert kost innen 2050, skriver de i rapporten.
Hvorfor bør vi spise mindre kjøtt?
Matsystemet står for rundt en tredjedel av verdens klimautslipp, hvor mesteparten kommer fra metanutslipp fra storfe, nitrogengass fra gjødsel og karbondioksid som følge av avskoging, hvor beitedyr også fører til avskoging.
– Selv om vi bare fortsetter å spise like mye kjøtt som nå, vil utslippene fortsatt gå opp, fordi det blir flere av oss.
Det forklarte klimaforsker ved CICERO, Bob Van Oort, på et arrangement i regi av Veggisnytt på Arendalsuka.