Gå til hovedinnhold

Ny lov i Sveits krever at kjøtt, melk og egg skal merkes med informasjon om hvordan dyrene ble behandlet 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 03. juli

Kunnskap er makt, og jo mer vi som forbrukere vet som maten vi spiser og hvordan denne ble produsert, dess mer informerte er vi til å ta gode, gjennomtenkte valg når det gjelder hvilke produkter vi velger å bruke pengene våre på.

Sveits har lenge gått foran med et godt eksempel når det gjelder dyrevelferd og åpenhet rundt produksjon av kjøtt, melk og egg. Landet har et strengt regelverk, og bruker aktivt dyrevelferd i sin markedsføring, og merker produkter «fra jord til bord». Dette gir forbrukerne bedre innsikt i dyrenes levekår og kan påvirke kjøpemønsteret i retning av mer dyrevennlig produksjon. 

Og nå har myndighetene i Sveits bestemt at forbrukere har rett på enda mer åpenhet og informasjon om de animalske produktene de vurderer å kjøpe, og krever nå at smertefulle metoder som er brukt i oppdrett og produksjon skal ettertrykkelig stå oppgitt på forpakningen til alle matvarer som er animalske, så med andre ord både kjøtt, melk og egg.

Nye merkekrav må gi informasjon om dyrs lidelse

De nye merkekravene, som trådte i kraft fra 1.juli i år, representerer nok et stort skritt mot mer åpenhet om matens opprinnelse, og hvordan maten vi legger på tallerkenene våre egentlig har kommet dit – og hva det har kostet i form av dyrevelferd – eller rettere sagt, mangel på dette.

Merkekravene i Sveits krever nemlig nå at forpakningen til kjøtt, melk og egg, samt andre matprodukter av animalsk opprinnelse, skal ha en etikett med detaljert informasjon om produksjonsmetoder som var benyttet for å produsere nettopp dette produktet. Dette inkluderer metoder man vet kan oppleves som svært smertefulle for dyr, som kasterering eller avhorning gjort uten bedøvelse, som er metoder som benyttes på kveg, eller halekupering og tannfjerning på gris.

Også mer ekstreme tilfeller av hvordan dyr behandles i matproduksjon, som å kutte beina av levende frosker, eller måten gås tvangsfores på for å produsere foie gras, må nå ettertrykkelig opplyses om på vareforpakningen.

Tvangsforing av dyr for å produsere foie gras har allerede vært forbudt i over 40 år i Sveits, men i andre land benyttes metoden fortsatt, og nå må også disse varene, om de er for salg i Sveits, merkes med produksjonsmetode og hva dyrene har blitt utsatt for.

Merkekravene gjelder for alle utsalgssteder og produsenter som selger disse matproduktene, fra matbutikker til restauranter, kafeer og også catering-industrien. Bedriftene selv må passe på at alle animalske produkter som benyttes eller selges av dem er merket korrekt og holder seg til de nye retningslinjene. Ved å gjøre det strengere å ha full åpenhet rundt hvordan maten produseres, forklarer den sveitsiske regjeringen at de med dette ønsker å gjøre det mulig for forbrukere å ta bedre og mer velinformerte valg.

Sveits legger også flere restriksjoner på pelsindustrien

Nye regler for pels og pelsprodukter trådte også i kraft i Sveits tidligere denne måneden. Fra og med 1.juli ble det nemlig forbudt å importere å importere pels og pelsprodukter hvor smertefulle metoder har vært benyttet i produksjonen.

I realiteten betyr dette at  pelsforretninger, motebutikker og også nettbutikker som selger pels og pelsprodukter vil bli nødt til å bevise at all pelsen de selger møter Sveits sine strenge krav for dyrevelferd. Før denne nye loven trådte i kraft, var det kun påkrevd at pels og pelsprodukter var merket med hvilket dyr pelsen kom fra, og hvor denne var produsert.

Innstrammingen av reglene ble gjort fordi sveitsiske myndigheter de siste årene har avdekket grove brudd på eksisterende lover når det gjelder salg av pels og pelsprodukter. Bare i 2023 fant man ved hjelp av stikkprøvekontroller at over halvparten av pelsforhandlere ikke merket varene med korrekt informasjon, eller hadde mangelfull informasjon om pelsens opprinnelse på merkelappen.

Nå, derimot, under den nye, mye strengere loven, til ulovlige produkter bli trukket fra markedet umiddelbart, og de forretningene som blir tatt i å selge disse produktene kan vente seg både heftige bøter og til og med fengsel.

Les også