Gå til hovedinnhold

Australia godkjenner salg av dyrket kjøtt  

Julie Kvamme

Oppdatert 25. juni

Snart er kultivert foie gras å finne på tallerkenene i Australske luksusrestauranter.

Produksjon av foie gras er som kjent en av de mest brutale i kjøttindustrien – og har blitt forbudt i Norge – fordi det involverer smertefull tvangsforing av dyr som gjør at leveren vokser seg stor.

Denne foie grasen er helt fri for lidelse, fordi den ble til i en tank

Det er laget av det Sydney-baserte selskapet Vow, og ble godkjent av det Australia og New Zealands mattilsyn, Food Standards Australia and New Zealand.

Selskapet er et av de største innen kultivert kjøtt, og selger allerede produktene sine i 25 utsalgssteder.

Kan potensielt produsere 130 000 kilo i året

De har verdens største bioreaktor for dyrking av kultivert kjøtt på 20 000 liter, og i mai høstet de 538 kilo kulturkjøtt, som de mener er den største mengden i historien – så langt. Mot slutten av året venter de å høste 900 kilo av gangen, med en forventet årlig produksjon på 130 000 kilo i året.

Med større reaktorer i en fullskala fabrikk kan produksjonskapasiteten komme opp til 20,000 kilo i måneden.

De fokuserer for øyeblikket på luksusmarkedet, noe som reflekteres i valget av opphavet til det kultiverte kjøttet, japansk vaktel.

Akkurat Vow fokuserer ikke på å erstatte tradisjonell kjøttproduksjon, som for eksempel Upside Foods har ambisjoner om.

De fokuserer på å lage unike ingredienser som kun kan eksistere ved å produseres med celledyrking, som de for eksempel gjorde i et stunt i 2023, da de lagde en gigantisk mammutkjøttbolle.

Hva er kultivert kjøtt?

Kultivert kjøtt blir til ved en prosess som kan minne om ølbrygging. Man starter med celler som multipliseres i en stor tank ved hjelp av et vekstmedium, og så tar man denne biomassen og gjør den om til et matprodukt.

Det er ikke det samme som plantebasert. Cellene som kultiveres er identiske med celler fra dyr, men lages uten lidelse.

Kultivert kjøtt har potensialet til å ta opp mindre landareal, til og med i byer. Dersom det produseres med fornybar energi i stor nok skala, har man mulighet til å kutte utslipp dramatisk sammenlignet med konvensjonell produksjon. Det fører også med seg mindre lidelse for dyr, da det ikke krever tradisjonelt hold av landbruksdyr eller slakt.

Les også