I dag, mange århundrer senere, spiser vi fortsatt salat, men på langt flere måter enn antikkens romere gjorde det. For salat kan jo bety så mye. Fra den ikoniske Caesarsalaten til Waldordsalat eller den klassiske potetsalaten mange ikke tenke seg grillmiddagen uten. Noen spiser salaten som tilbehør, mens andre igjen gjør salaten om til et helt måltid i seg selv, med korn, som bygg eller quinoa, proteiner og knasende sprø krutonger.
Det finnes versjoner at salater i nesten alle lands kjøkken, og hvilke grønnsaker, korn og urter man benytter seg av varierer, selv om noen råvarer, som for eksempel tomat, løk og agurk, går igjen i flere.
Fra Hellas og Italia til Iran og Ethiopia, de ulikes kjøkkens mest populære salater har ofte en historisk eller kulturell betydning, og lages som oftest av frukt, grønnsaker og korn som er lokale til nettopp dette stedet. Noen klassiske oppskrifter har bestått nesten uforandret i århundrer, andre igjen har blitt modernisert og ‘oppgradert’ – gjennom årenes løp.
Men en ting er sikkert: Det finnes så mange digge salater å lage, som enten vil være det perfekte tilbehør til nesten hva som helst annet du serverer, eller som kan nytes som et helt måltid i seg selv. Nylig kåret CNN de 24 beste salatene fra hele verden, og de fleste av disse er helt plantebaserte.
Lyst til å prøve deg på noen av verdens beste salater?