Konklusjonen? Vegansk er billigst.
Studien tok utgangspunkt i en handlekurv med 75 matvarer som ble vurdert som essensielle for hvert enkelt kosthold, og sammenlignet den ukentlige eller månedlige kostnaden for en familie på fire.
Konklusjonen? Vegansk er billigst.
Studien tok utgangspunkt i en handlekurv med 75 matvarer som ble vurdert som essensielle for hvert enkelt kosthold, og sammenlignet den ukentlige eller månedlige kostnaden for en familie på fire.
Alle kostholdene var basert på østerrikske kostråd, mens standard blandet kosthold er basert på gjennomsnittet slik det er i dag.
Målet er å sammenligne kostnad og miljøpåvirkning av de forskjellige kostholdene.
Resultatene tyder på at å redusere kjøttinntaket, også reduserer matkostnader.
De største besparelsene kom om man bytter fra dagens standard kosthold, til et helt vegansk kosthold: Det koster 225 euro i måneden, som gir en kostnadsreduksjon på 41 prosent.
Et ovo-lakto-vegetarisk kosthold sparte 187 euro i måneden.
Å bytte fra “standard blandet kosthold”, som inkluderer høyt inntak av kjøtt, meieriprodukter og egg, til et kosthold som inneholder et begrenset inntak av animalske produkter, gav besparelser på 127 euro i måneden for en familie på fire.
Studien så også på kostnaden på økologisk mat. Her gikk kostnaden opp på alle kostholdene, men vegansk kommer best ut.
Det veganske, økologiske kostholdet var billigst og gikk opp minst i pris sammenlignet med de tre andre.
Ved standard kosthold, gikk prisen opp med 31 prosent om man velger økologisk, mens ved vegansk kosthold var økologisk bare 18 prosent dyrere.
Vegansk, økologisk mat gav også de høyeste utslippskuttene, og har den laveste differansen mellom ikke-økologisk og økologisk på 7 prosentpoeng.
Det er en seiglivet myte at det er dyrt å spise vegansk, selv om flere studier viser noe annet.
En amerikansk studie avdekket tidligere i år at vegansk er billigere enn tradisjonell kost, mens en Oxford-studie fra 2021 avdekket at vegansk kosthold kan redusere matkostnader med i opp til en tredjedel i høyinntektsland. Studien baserte seg bare på råvarer, og vurderte ikke kjøtterstatninger.
Marco Springmann, som forsker på fremtidens mat i Oxford, kommenterte den gang at mange nok ville la seg overraske av at det er billigere med vegansk mat.
– Når forskere som meg sier at man bør spise sunt og miljøvennlig, kommenteres det ofte at vi sitter i elfenbenstårn og ber om noe som er økonomisk utilgjengelig for folk flest, men studien vår viser det motsatte.