Gå til hovedinnhold

Snillere mote: Disse italienske ‘skinnveskene’ er laget av epler og appelsiner 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 16. juni

Lyst på en ny, lekker håndveske, men ikke så lyst til å gå rundt med noe på armen som er laget av en død krokodille eller kalv?

Da er du ikke alene – det blir nemlig stadig flere av oss som velger snille og mer bærekraftig mote. Og nettopp det har italienske Miomojo skjønt, for her lages nemlig nemlig de lekreste designvesker av alt fra bambus til oliven – og epler og appelsiner – men aldri av skinn.

Det eksklusive motemerket er nemlig ikke bare bærekraftig, men også 100 prosent ‘cruelty free’ og har som mål å kombinere klassisk design med ny, og mer etisk innovasjon. Og resultatet er lekre håndvesker laget av materialet som skall fra epler, appelsiner og oliven, bambus og kaktus, for å nevne noen.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Miomojo. Designed Kind. (@miomojo_italia)

Inspirert av et brennende ønske om å bidra til bedre dyrevelferd og øke oppmerksomheten rundt hvordan dyr behandles og kjøtt- og skinnindustrien, donerer Miomojo et fast beløp per solgte håndveske til ulike dyrevernsorganisasjoner.

«Vi kommer aldri til å benytte oss av dyreskinn, og årsaken er enkel: Vi ser ikke på dyr som objekter oss mennesker bare kan bruke. Det burde være etisk og moralsk grunn nok,» uttaler selskapet selv i sin formålserklæring.

Vant vegansk pris

Motehuset kan også skilte med en godkjenning fra den internasjonale dyrevelferdsorganisasjonen PETA, og i 2021 vant Miomojo faktisk prisen for Beste Nye Håndveske i PETA’s Vegan Fashion Awards for sine Georgia-veske.

Håndvesken, som også kan gjøres om til en ryggsekk, er laget av epleskinn, mens trekket inne i vesken er produsert av resirkulerte plastflasker. Tidligere vinnere av den prestisjetunge prisen inkluderer store motehus som Giorgio Armani, Stella McCartney, og Vivienne Westwood.

«Vi kommer aldri til å benytte oss av dyreskinn, og årsaken er enkel: Vi ser ikke på dyr som objekter oss mennesker bare kan bruke. Det burde være etisk og moralsk grunn nok.»

I tillegg til dyreveldferd, forklarer Miomojo at skinn og lær som oftest er biprodukter fra kjøttindustrien, og at nettopp denne industrien jo er en av de største årsakene til global forurensning og klimaforandringer.

– Storfehold til kjøtt- og skinnindustrien er ansvarlig for så mye som 80 prosent av avskogingen i Amazonas, forklarer motehuset på sine nettsider.

En annen viktig grunn til at de aldri kommer til å benytte seg av dyreskinn, forklarer Miomojo, er måten disse produktene produseres på, og den risikoen dette innebærer for de som arbeider i denne industrien.

– Dyreskinn er ikke et naturlige materiale. For å forhindre at det skal råtne, må skinnet gjennom kjemisk garving, en prosess hvor det benyttes minst 90 ulike kjemikalier som man vet er giftige for mennesker. Som oftest blir denne jobben utkontraktert til utviklingsland, hvor arbeidere utsettes for kreftfremkallende kjemikalier daglig. I Bangladesh, for eksempel, dør 90 prosent av de som arbeider med garving av skinn før de fyller 50 år.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Miomojo. Designed Kind. (@miomojo_italia)

I tillegg til et engasjement for dyrs velferd, er Miomojo også opptatt av at deres produkter skal være bærekraftige og så lite belastende for planeten som mulig. Motehuset opererer med et såkalt sirkulær tilnærming til mote, hvor både produksjon og ferdig produkt skal minimere avfall, benytte metoder for produksjon, transport og salg som er så bærekraftige som mulig og ikke minst skape produkter som har lang levetid, slik man unngår unødvendig ‘bruk og kast’ som jo ofte er det som kjennetegnet ‘fast fashion.’

‘Neste generasjons’ materialer

Løsningen, sier Miomojo, er det som de kaller ‘neste generasjons’ materialer – som er dyrevennlige, reduserer klimaavtrykk, er slitesterke og ikke minst vakre.

– Materialene vi benytter oss av i våre produkter er materialer for en snillere verden. De representerer fremtiden av mote – og fremtiden er allerede her. Så hvorfor ikke velge disse? For oss betyr det å være pådrivere av endring å aktivt arbeide for en verden hvor dyr ikke skal måtte lide, hvor arbeidere ikke skal utsettes for unødvendig fare og risiko, og hvor vi gjør det vi kan for å spare miljø og biologisk mangfold.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Oleatex (@oleatex)

Bærekraft er ikke en trend, men et utgangspunkt, sier Miomojo, og det er nettopp dette de vil vise frem med sine produkter, som er laget av materialer som kommer fra naturlige og fornybare kilder, som epler, mais, oliven, bambus og appelsiner.

– Målet vårt er å skape mote helt uten behov for verken dyr eller fossile ressurser.

Les også