Problemet? Dette stemmer nemlig ikke alltid overens med virkeligheten.
Faktisk er det slik at det bare er én av 20 medisinske behandlinger testet på dyr som blir godkjent for mennesker. Det viser en gjennomgang av forskning på 54 forskjellige sykdommer, publisert i tidsskriftet PLOS Biology.
I 2023 annonserte EU at de har satt som mål å fase ut bruken av dyr til testing av nye medisiner, men at dette kommer til å ta tid. Og nå har også direktoratet for legemidler (FDA) i USA annonserer plan for å fase ut testing på dyr, og i følge pressemeldingen er målet er å erstatte dyretesting med mer effektive og menneske-relevante metoder.
Den nye tilnærmingen, forklarer FDA, er et banebrytende skritt på veien mot å både forbedre folkehelsen, og forbedre dyrevelferd. I tillegg håper man at de nye metodene vil forbedre legemiddelsikkerheten og gjøre evalueringsprosessen for nye medisiner raskere. Å droppe dyreforsøk og erstatte disse vil også gi økonomiske fordeler da de nye metodene vil gi lavere kostnader til forskning og utvikling (R&D), og dermed også lavere salgspriser på de ferdige medisinene.
Vil bruke KI for å teste nye medisiner
For å fase ut dyretesting vil FDA umiddelbart begynne med redusere og minimere tilfellene hvor man ser det nødvendig å benytte seg av dyr til testing. Og etter hvert vil også disse erstattes med nye metoder, inkludert bruken av kunstig intelligens (KI), hvor man kan lage datamodeller av celler og teste giftigheten av ulike medisiner.
I tillegg vil byrået også begynne å benytte seg av testresultater som allerede eksisterer fra andre lang, hvor disse virkestoffene eller medisinene allerede har blitt testet på mennesker.