Gå til hovedinnhold

Gaz Oakley: – Vil feire grønnsaker og frukt og gi dem respekt  

Julie Kvamme

Oppdatert 14. mai

25. mai besøker den kjente kokken og matprofilen Gaz Oakley Oslo Vegetarfestival. Vi har tatt en prat med Oakley om festivalbesøket, selvberging og matauk, natur og matlaging.

Oakley er full av iver når han snakker om alle sine planer, og hvorfor han synes vi bør leve mer som “peasants” – et ord som har blitt brukt nedlatende om bondestanden i middelalderen. I moderne tid betyr det gjerne at man lever av jorden og ikke har så mye rikdom, men for Oakley mener vi har godt av å gå tilbake til denne måten å leve på.

Live like a peasant on the land, sier han.

«Jeg har min lille flekk her hvor jeg forsøker å lære og se hva som gror.»

Hvem er Gaz Oakley?

  • Gaz Oakley er en walisisk kokk som har gjort seg kjent for sine veganske og plantebaserte oppskrifter.
  • Han ble inspirert av sin far til å gå inn i kokkeverdenen og startet sin karriere som kokk allerede da han var 15 år gammel.
  • Rundt 2016 ble han veganer over natten for dyrene og for helsen, og startet i 2018 en YouTube-kanal under navnet avantgardevegan.
  • I 2025 har han hele 1,7 millioner følgere på YouTube og 1,6 millioner på Instagram.
  • Under koronapandemien flyttet han fra London til Monmouthshire i sitt hjemland Wales og begynte å dyrke sin egen mat.
  • Han er aktuell om dagen med sin nye bok, Plant to Plate. Han har tidligere utgitt tre kokebøker: Vegan 100, Plants only Kitchen og Plants only Christmas.

Vil feire grønnsaker og frukt og gi dem respekt

I forbindelse med lanseringen av sin nye bok, Plant to Plate, tar han turen innom Norge, til Oslo Vegetarfestival.

Hvert kapittel i den nye boken tar for seg en forskjellig ingrediens han dyrker i hagen, men som også er lett tilgjengelig i hverdagen for dem som ikke dyrker sin egen mat.

Montasje Plant to plate.
Foto: Utdrag fra boken Plant To Plate.

– Jeg skal vise hvordan jeg gjør gulrøtter til stjernen på tallerkenen, eller hvordan man kan bruke jordbær på interessante måter. Jeg vil feire grønnsaker og frukt og gi dem respekt. I boken blir det også oppskrifter på urtemedisiner og oppskrifter basert på sanket mat. Det blir noe for enhver.

På festivalen skal Oakley holde et kurs for norske fans, i tillegg til at det blir en spørsmålsrunde senere på dagen.

Han røper ikke for mye om hva han har tenkt å lage, men deler med oss at formen kommer til å være mer fortellende, forankret i matlagingen, og er veldig spent på hvordan han blir mottatt.

– Hvordan forholder du deg til å måtte være så til stede på sosiale medier, når livet ditt er så frakoblet ellers?

– I en ideell verden ville jeg vært helt frakoblet sosiale medier, men med det budskapet jeg har, må jeg bruke de moderne verktøyene jeg har. Sånn er det, jeg har gjort sosiale medier til jobben min de siste åtte årene, men jeg sørger for at det gir meg mer enn det tar fra meg. Samtidig er akkurat det grunnen til at jeg gleder meg til Oslo Vegetarfestival, fordi det gir meg muligheten til å danne ekte bånd og forbindelser med folk i virkeligheten.

Det er en del av fremtidsplanen for gården, hvor han ønsker å kunne invitere folk for å lære dem å dyrke, lage mat og knytte bånd med naturen igjen.

Byttet byliv med nærhet til naturen og selvberging

– Det er morsomt, fordi da jeg var ung synes jeg det var superkjedelig å være på landet, men nå er det all underholdningen jeg trenger – å være ute i naturen, dyrke litt i hagen.

Under koronapandemien bestemte Oakley seg for å bytte ut bylivet i London med et lite gårdsbruk. Nå har han vært der i fire år, og dyrker mesteparten av sin egen mat. Oakley opplever at vi er mindre knyttet til naturen og det moderne livet har forstyrret koblingen mennesker har til naturen. Han ønsker å benytte kokkekurset til å beskrive hvordan hans tilknytning til naturen var brutt lenge.

– De siste 100 årene, med den indistruelle revolusjonen ble vi tvunget til å flytte inn i byene for å tjene penger. Å bo på landet, dyrke mat og å være mer selvforsynt er sett på som en mindre glamorøs måte å leve på, så folk valgte byen, og nå besøker vi bare naturen.

Men det handler også om overlevelse.

– Jeg spurte meg selv: “Hva om det en dag ikke er noe mat i hyllene? Jeg må lære meg å dyrke min egen mat.” Og alle fordelene kom med en gang etter at jeg satte mitt første frø i jorden. Jeg synes ikke det gir mening at vi skal spise jordbær midt på vinteren – de kommer fra et annet land, hvor de er sprayet med insektsmidler og stoffer som ikke er bra for oss.

Nesten helt selvforsynt fire år senere

Siden Gaz Oakley startet den vesle gården sin i Wales for fire år siden, har han lært mye som han vil lære videre, både gjennom boken og gjennom kokkekurset på Oslo Vegetarfestival. Han forteller til Veggisnytt at han nå er 80-90 prosent selvforsynt gjennom det han selv dyrker og sanker, og håper en gang å få til å dyrke absolutt alt han spiser.

– Jeg må selvfølgelig kjøpe litt småting, men jeg har dyrket ting som quinoa, hirse, og i fjor dyrket jeg til og med kikerter og soyabønner – selvfølgelig i småskala, men likevel. Jeg har min lille flekk her hvor jeg forsøker å lære og se hva som gror.

Men til tross for nærhet til naturen, er det ikke mye yrende dyreliv rundt ham.

– Det er ikke meningen å virke negativ, men det er ikke så mye ville dyr her. På grunn av landbruk med sau og kuer som beiter, har de ville dyrene blitt fordrevet, i tillegg til monokulturer som krever mye sprøytemidler, som også fordriver ville arter. Det er ikke noe sted for de ville dyrene å gjemme seg lenger, og heller ikke noe mat for dyrene. Det bare er gress, det er ikke noe naturmangfold.

Samtidig håper han at det likevel kan endre seg, i alle fall i området rundt hans lille landbruk.

Etter hvert ønsker han å få seg et større stykke landbruksjord som han ønsker å “rewilde” – et ord vi mangler på norsk, men i grove trekk betyr å tilbakeføre naturen til sin opprinnelige, ville tilstand.

– Jeg forsøker å rewilde mitt lille område her, og så håper jeg at det kan bli plass til det dyrelivet som ønsker å komme til min lille flekk, forteller Oakley.

Skulle ønske han begynte tidligere

Oakley oppfordrer alle som har mulighet og ønsker om å gjøre noe lignende som han til å gjøre det, uavhengig av inntekt og ressurser.

– Det er ikke til å stikke under en stol at jeg har mer frihet og ressurser til å gjøre noe som dette, men jeg ville aldri sagt at det er umulig for andre. Er du i byen, og har du en balkong, kan du plante noen urter der. Kanskje du har mulighet til å bli med i en byhage, eller en parselhage? Her i Storbritannia dukker det stadig vekk opp nabolagshager og det koster ikke nødvendigvis så mye å bli med dem.

På spørsmål om hva han skulle ønske han visste før han flyttet til gården, sier han at han skulle ønske han begynte tidligere.

– Jeg skulle ønske jeg gjorde alt dette tidligere, at jeg spiste mer organisk tidligere, at jeg ikke spiste så mye bearbeidet mat, og at jeg visste hvor lett det var å dyrke litt selv, hjemme i leiligheten jeg hadde i London. Det første jeg dyrket var en reddik, og det tar jo ikke så mye plass.

Fra én reddik til 60-70 ingredienser

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Gaz Oakley (@gazoakley)


Siden den første reddiken, har han nå 60 til 70 forskjellige ingredienser, pluss alle de ville ingrediensene han sanker, og medisinske planter han dyrker. Gaz Oakley har også sluttet å bruke kommersielle kosmetikkprodukter og kjøtterstatninger.

– For mange er mat noe som gjør dem mett, men det er mer enn det. Det er ernæring, det er alt, det påvirker alt. Da jeg sluttet å spise kjøtt for ni år siden, var det mer fokusert på å spise hel mat og planter, men etter hvert opplever jeg at det ble mer bearbeidet mat i første rekke, og at det har tatt over. Nå sier jeg ikke at det er noe galt med å spise en burger nå og da, men jeg spiser mat som kommer fra jorden.

Han påpeker med egne ord at han har en tendens til å være litt “ekstrem”, og beskriver seg selv for å ha en “alt eller ingenting”-holdning til ting han fordyper seg i.

– Jeg sier ikke at denne livsstilen er rett, eller at alle bør gjøre som meg. Jeg gjør det jeg gjør, og lede an som et eksempel, med hva jeg spiser, hvordan jeg trener og lever og håper folk lar seg inspirere.

Les også