Gå til hovedinnhold

Vegansk pavlova

OPPSKRIFTEN LAGET AV Mari Hult Besøk nettside

Du hadde kanskje ikke trodd at det gikk an å lage marengs uten eggehviter? Da må du tro om igjen! Denne pavlova-oppskriften fra Mari Hults kokebok «Sykt Godt», bruker nemlig en herlig egg-substitutt: aquafaba. Aquafaba, bedre kjent som kikertsvann, er stivelsesrik og fungerer supert som eggehvite. Bare pass på at du bruker en lake uten tilsatt salt. Pavlovakaken er en populær kake til 17.mai, da du kan dekorere den i det norske flaggets farger! Vil du lage flere desserter til nasjonaldagen? Se også oppskriften på vegansk kvæfjordkake.

Total tid: 3 t 20 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
En rundt pavlovakake dekket med friske blåbær, jordbær og bringebær.
Seig margengs med sprø skorpe, luftig krem og friske bær. Akkurat slik en pavlovakake skal se ut! Foto: Sykt Godt (Erik Sæter Jørgensen/Annika Herold)

FREMGANGSMÅTE

  1. Sett på ovnen
    Forvarm stekeovnen til 100 °C under og overvarme. Kle et stekebrett med bakepapir.

  2. Visp kikertlaken
    Sil kikertlaken over i en helt ren bolle. Ha i cream of tartar eller maisstivelse. Visp godt og lenge i kjøkkenmaskin eller med håndvisp.

  3. Tilsett sukker
    Ha i sukkeret og visp videre til det er godt og stivt. Visp vel og lenge til du har en skikkelig fast marengs som henger igjen i bollen når du løfter den opp ned.

  4. Fordel marengsen i en runding
    Bruk en slikkepott og fordel marengsen utover stekebrettet i en runding, eller annen form om du foretrekker det.

  5. Stek marengsenbunnen
    Sett kaken rett inn i ovnen og stek i 3 timer. Skru av ovnen, sett døren på gløtt og la marengsen stå til ovnen er helt avkjølt. Minst 2 timer. Ha bunnen over på et fat når den er avkjølt og stivna.

  6. Visp kremen stiv
    Visp krem stiv med litt melis. Fordel utover marengsbunnen.

  7. Topp med bær
    Topp med bær og server!

Tips!

  • Får du marengsblanding til overs, kan du lage pikekyss.
  • Du kan også bruke oppskriften til å lage porsjonspavlovaer. Lager du 3 eller 4 stk, kan du redusere steketiden til 2 timer.