Gå til hovedinnhold

Fatayer med spinat, gresskar og sopp

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Disse dumpling-lignende paiene er en vanlig snack i levantinsk mat og spises over hele Egypt, Irak, Iran og mange andre land. De fylles tradisjonelt med lokalt kjøtt, men her bruker du en deilig kombinasjon av sopp, løk og spinat som gir herlige smaker og teksturer i hver eneste bit. Her lager du en deig fra bunnen av som skal heve i 90 minutter (inkludert i totaltiden). Fatayer minner om piroger og oppskriften på disse med vegansk fyll er fra kokeboken Eating for Tomorrow - en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Dokumentaren utforsker hvordan den globale matindustrien påvirker miljøet og hvordan matvalgene våre kan bidra til å reversere klimaendringer og beskytte planeten.

Total tid: 2 t 30 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Nystekte fatayer - trekantformede piroger fylt med biter av gresskar, spinat og sopp.
Fatayer - en digg snacks fra Midtøsten med fyll av gresskar, spinat og sopp. Perfekt som forrett! Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Aktiver gjæren og sett til side
    Løs opp gjæren i ca. 1/4 av det lunkne vannet sammen med sukkeret. La blandingen stå i ca. 10 minutter til den begynner å skumme.

  2. Lag deigen i en stor bolle
    Visp sammen melet og saltet i en stor bolle. Lag en grop i midten og tilsett oljen og gjærblandingen. Rør inn 2/3 av det resterende vannet gradvis til deigen blir klissete. Elt deigen i ca. 10 minutter til den er myk, glatt og fremdeles litt klissete, men ikke så klissete at deigen klistrer seg fast på fingrene.

  3. Hev deigen på et lunt sted
    Legg deigen i en lett oljet bolle, dekk med plastfolie og la den heve på et lunt sted i omtrent 90 minutter, til den har doblet seg i størrelse. Pass på å ikke overheve deigen.

  4. Forbered fyllet
    Dryss salt over spinaten og la den ligge i 10 minutter. Press deretter ut overflødig væske. Varm litt olje i en stekepanne og stek soppen i noen minutter. Rør inn spinaten, løken, kanel eller allehånde, sitronsaft, salt og pepper. Smak til.

  5. Stikk ut sirkler med en rund form
    Kjevle ut halvparten av deigen på en tørr benkeplate til ca. 4 mm tykkelse. Stikk ut sirkler på ca. 10 cm i diameter. Legg plastfolie over de sirklene slik at de ikke tørker ut mens du fyller dem. Ta frem en stor spiseskje fyll i midten av hver sirkel. Legg tre nøtter på toppen og brett sammen tre sider av sirkelen så det danner en trekant. Klem kantene godt sammen.

  6. Stek fatayer på et stekebrett med bakepapir
    Legg fatayerene på et stekebrett med bakepapir og pensle dem godt med olivenolje. Stek midt i ovnen ved 180 °C i 18-20 minutter, til de er gyllenbrune. Skru gjerne ovnen over på varmluft de siste 5 minuttene for ekstra farge.

  7. Avkjøl og server
    La fatayerene avkjøles litt før servering. De kan nytes varme eller oppbevares i kjøleskapet som en smakfull snack senere.