Gå til hovedinnhold

Filokake med fruktnøttfyll og kardemommekrem

OPPSKRIFTEN LAGET AV Eating For Tomorrow Besøk nettside

Filodeig er en slags papirtynn smørdeig/butterdeig som blir sprø etter steking. Deigen er vanlig i Midtøsten og kan brukes i retter som börek og fatayer, men også i desserter! I denne oppskriften lager du en kake med filodeigen, omfavnet en deilig nøtte- og fruktfylling. Den milde sødmen fra gulrøtter, aprikoser og krydder gir en perfekt balanse mellom søtt og sunt. Én oppskrift gir ca. 6-8 porsjoner. Filodeig kan kjøpes i butikken og ligger som regel i frysedisken. Oppskriften på denne desserten med filodeig er fra kokeboken Eating for Tomorrow - en forlengelse av dokumentaren Eating Our Way to Extinction. Dokumentaren utforsker hvordan den globale matindustrien påvirker miljøet og hvordan matvalgene våre kan bidra til å reversere klimaendringer og beskytte planeten.

Total tid: 1 t 30 min
Bytt til matlagingsmodus
Unngå at skjermen går i dvale
Spiralformet kake med sprø skorpe av filodeig og myk fruktnøtt-fylling.
Kake med sprø skorpe av filodeig og mykt fyll av frukt og nøtter. Perfekt med en klatt kardemommekrem ved siden av! Foto: Eating for Tomorrow

FREMGANGSMÅTE

  1. Lag frukt- og nøttefyllet i en bolle
    Bland sammen gulrøtter, aprikoser, rosiner, epler, nøtter, mandelmel og krydder i en bolle. La blandingen stå slik at smakene setter seg.

  2. Forbered filodeigen på en overflate med mel
    Filodeig tørker raskt, så jobb effektivt. Legg et ark filodeig på en lett melet overflate. Pensle kanten på den ene kortsiden med soyakrem eller soyamelk (ca. 1 cm bredt). Legg et nytt ark overlappende over den penslede kanten og trykk forsiktig sammen. Gjenta med flere ark til du har én sammenhengende remse på omtrent 1 meter. Gjenta deretter prosessen igjen på toppen, for å få to lag.

  3. Fordel fyllet og form spiralen
    Fordel frukt- og nøttefyllet jevnt langs hele den nærmeste langsiden av filodeigen. Rull deigen forsiktig, men stramt, til en lang pølse. Form deretter pølsen til en spiral. Pensle innsiden av spiralen med soyakrem eller soyamelk for å feste den godt sammen.

  4. Stek kaken på et stekebrett med bakepapir
    Legg spiralen forsiktig på et bakepapirkledd stekebrett. Stek midt i ovnen på 180 °C i 30-40 minutter, til den er gyllen og sprø. Avkjøl kaken i noen minutter etter steking.

  5. Lag glasuren i en liten kjele
    Varm opp aprikosmarmelade og vann i en liten kjele til marmeladen er oppløst. Rør inn hakkede valnøtter og pensle glasuren over den avkjølte kaken.

  6. Pisk kardemommekremen
    Bland sammen soyakrem, limeskall(zesten), limesaft, kardemomme og lønnesirup. Server kremen ved siden av kaken.