Gå til hovedinnhold

Ny rapport avslører det sunneste proteinet alle burde spise mer av 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 15. januar

Proteiner er viktige byggeklosser i kroppen vår.

Vi trenger proteiner for å bygge opp nye celler og vedlikeholde og reparere gamle celler, samt til produksjon av hormoner og enzymer i kroppen vår. Proteiner gir også energi, så det er faktisk svært viktig å passe på at man får i seg nok proteiner til at kroppen fungerer som den skal.

Det finnes mange ulike kilder til proteiner, og det er en vanlig misforståelse at man må få i seg kjøtt, melk eller egg for å få nok proteiner i kosten. Faktisk peker nå en ny rapport på hva som er den aller beste – og sunneste – proteinkilden, og forskere er enige om at dette er belgvekster, og at vi alle burde spise mer av nettopp dette.

Belgvekster som linser, bønner, erter og kikerter er nemlig ikke bare rike på protein, men også fiber, jern, sink og en rekke andre vitaminer og mineraler.

I internasjonale kjøkken benyttes bønner, linser og andre belgvekster langt mer enn det som foreløpig er vanlig i Norge, og det mener ekspertene vi burde gjøre noe med.

Belgvekster er best

I USA har en rådgivningskommite for det amerikanske jordbruksdepartementet, United States Department of Agriculture (USDA), og landet helsedepartement, United States Department of Health and Human Services (HHS), lagt frem en ny rapport hvor de kaller belgvekster den sunneste kilden til proteiner.

I tillegg kommer det frem av rapporten av kommiteen anbefaler amerikanere å få i seg minst 540 gram (eller 2.5 cups) av bønner og linser hver uke. Dette er en økning fra forrige gang en liknende rapport ble fremlagt, hvor anbefalingen lå på 325 gram (eller 1.5 cups) i uken.

Plantebaserte proteinkilder

Soyabønner

Hampfrø

Gresskarfrø

Peanøtter

Seitan

Linser

Bønner

Erter

Mandler

Solsikkefrø

Kikerter

Tempeh

Linfrø

Chiafrø

Cashewnøtter

Valnøtter

Villris

Hirse

Quinoa

Tofu

Havregryn

Couscous

Bokhvete

Edamamebønner

Bulgur

Pinjekjerner

(Kilde: Theecoguide.org)

Faktisk gikk forfatterne av rapporten Scientific Report of the 2025 Dietary Guidelines Advisory Committee så langt som å anbefale at amerikanere burde velge bønner, linser og erter som sin hovedkilde til proteiner, og ikke kjøtt, egg eller meieriprodukter.

Ett av medlemmene i kommiteen er Dr Christopher Gardner, som er lege og professor i medisin ved Stanford Prevention Research Center, og nylig hadde han følgende å si om den nye rapporten til CNN:

– Det vi nå anbefaler når det gjelder offisielle ernæringsråd rundt proteiner, er at bønner, linser og erter burde ha plass øverst på listen, og at man flytter kjøtt, til og med magert kjøtt, helt nederst.

Gardner tilføyer også:

– Det har å gjøre med fiber. Det finnes ikke noe fiber i kjøtt.

Belgvekster er spesielt rike på kombinasjonen av proteiner og fiber, og dett er noe man ikke finner i animalske proteinkilder som kjøtt, egg eller meieriprodukter.

Og dette, samt alle andre næringsstoffene man finner i belgvekster, gjør at bønner, linser og kikerter ikke bare kan sørge for at du får i deg nok proteiner, men kan også faktisk være med på senke blodtrykket, holde blodsukkeret ditt stabilt lengre, samt forebygge skade på kroppens celler på grunn av sitt høye innhold av antioksidanter.

Les også