Det ifølge en undersøkelse om engasjement rundt klimaendringene utført av en internasjonal gruppe forskere ved Universitetet i Amsterdam. Studien, som ble publisert 5. august i vitenskapsmagasinet Nature, har avslørt at forskere blant annet har tydelige holdninger til eget kjøttforbruk.
Undersøkelse med over 9000 forskere
Studien tar sikte på å lette på sløret om forskeres holdninger til klimaendringer, og består av både kvantitative og kvalitative analyser av en spørreundersøkelse. Over 9220 forskere har deltatt i undersøkelsen, fra alle de forskjellige vitenskapelige feltene, ikke bare klimaforskere.
40% av forskerne spurt i studien har enten allerede sluttet å spise kjøtt eller reduserer forbruket betydelig på grunn av bekymringer for klimapåvirkninger.
Blant forskerne som fortsatt spiser kjøtt, vurderer en tredjedel å kutte det helt ut.
Om studien og metoden
- I studien ble 250,000 akademikere ble kontaktet på epost med en spørreundersøkelse, hvor 9000 svarte. Respondentene på undersøkelsen kommer fra 115 land, fra alle mulige akademiske felt, i alle slags karrierestadier.
- Forskerne ved Universitetet i Amsterdam bemerker at det er større sannsynlighet å motta svar fra forskere som allerede er engasjert og involvert med klimaendringer, som kan påvirke hvorvidt tallene er representative for hele det vitenskapelige fellesskapet.
- Før denne studien har lite vært kjent om det faktiske engasjementet til forskere om klimaendringer.
Tror på private livsstilsendringer over ny teknologi
Nesten alle forskerne fra undersøkelsen (96%) tror at klimaendringene er forårsaket av mennesker. 83% av disse er «ganske bekymret» eller «svært bekymret» for klimakrisen.
De fleste mener at det ikke kommer til å være teknologi som vil redde klimaet, men personlige, private livsstilsendringer, som for eksempel å å spise mer eller fullstendig vegansk, fly mindre, redusere bilbruk og å få færre barn som vil ha størst betydning for å redusere klimapåvirkningen vår.
Forskerne mener at klimaaktivister kan bidra til positiv endring, og at forskere burde være mer engasjerte i klimasaken.
De fleste forskerne mener at det ikke kommer til å være teknologi som vil redde klimaet.
Forskerne har svart at de tror personlige, private livsstilsendringer, som for eksempel å å spise mer eller fullstendig vegansk, fly mindre, redusere bilbruk og å få færre barn som vil ha størst betydning for å redusere klimapåvirkningen vår.
Mye å spare på å kutte kjøttforbruk
Det industrielle dyrelandbruket står for så mye som 20% av de totale klimautslippene. Det er ti ganger mer enn utslippene fra fly. Hele matsystemet står for en tredjedel av alle utslipp. 60% av disse utslippene kommer fra kjøttproduksjon.
Klimaeksperter er enige om at vegansk kosthold er en svært effektiv måte å kutte utslipp. Dersom alle fulgte The Planetary Health Diet, utviklet av EAT-Lancet, kunne vi kuttet verdens utslipp med 17%.
Vegansk kosthold bidrar ikke bare til mindre klimautslipp, men fører også til redusert forurensning av vann og bruk av landområder.