Gå til hovedinnhold

27 prosent av nordmenn er åpne for å teste ut kultivert kjøtt  

Julie Kvamme

Oppdatert 26. mars

Kultivert kjøtt, også kjent som dyrket kjøtt, produseres i laboratorier ved å dyrke dyreceller uten behov for oppdrett og slakt av dyr. Men hva mener folk om disse matvarene? Er norske forbrukere klare for å teste kultivert, slaktefritt kjøtt?

En studie fra NMBU og NIBIO, publisert i vitenskapstidsskriftet Future Foods i desember 2024, har undersøkt nordmenns vilje til å prøve disse nye matvarene.1
Resultatene viser et spekter av villighet, hvor tillit til matmyndigheter, politiske preferanser og personlige verdier spiller en avgjørende rolle for hvorvidt en person ønsker å teste disse nye produktene.

Funnene i studien peker på behovet for å bygge tillit til produktet gjennom tydelig kommunikasjon om helse- og miljøfordeler, for at kulturkjøtt etter hvert kan bli en vanlig del av norsk matforbruk

Byggeklossene for å skape aksept for kultivert kjøtt i samfunnet

Her er en oppsummering av de viktigste punktene i studien:

  • Nordmenn har enda noe usikkerhet til kultivert kjøtt, men mange er rimelig åpne.
  • Opplysning og åpenhet rundt produksjonsmetoder, helsefordeler og klimafordeler vil være avgjørende for å øke aksepten hos forbrukere.
  • Informasjon om redusert risiko for patogener og zoonotiske sykdommer vil være viktig å fremheve, da dette øker aksepten.
  • Tidlige forbrukere av kulturkjøtt vil sannsynligvis være unge, høyt utdannede menn. Det betyr at det er denne målgruppen produsenter bør rette seg mot i startfasen.
  • Sosiale aspekter har også en betydning for hva vi spiser, så det å vise frem kulturkjøtt i sosiale settinger vil også kunne bidra til normalisering av slike produkter.
  • Studien trekker frem at forbrukerne må informeres om at kultivert kjøtt produseres på en mer klimavennlig måte enn sin animalske motpart.
  • Dersom prisen for produksjon synker, produktet blir mer tilgjengelig, og det godkjennes av myndighetene, kan dyrket kjøtt etter hvert bli en helt vanlig del av nordmenns kosthold.

Hvem er mest åpne for å prøve kultivert kjøtt?

4683 deltagere fra hele Norge svarte på studien, og viser at omtrent 27 prosent av de spurte er villige til å prøve kulturkjøtt, 30 prosent utviser en viss åpenhet, mens 43 prosent er hverken eller. Respondentene ble spurt før og under covid-19-pandemien.

Demografiske faktorer viser tydelige forskjeller i holdninger til kulturkjøtt. De aller mest positive er unge, urbane høyt utdannede menn uten religiøs tilknytning.

Vegetarianere, som ofte fremmes som en potensiell målgruppe for kulturkjøtt, viser faktisk mindre entusiasme: Dette kan skyldes at de anser det som unødvendig eller mistenker at det ikke er etisk nok, skriver forskerne i studien.

Men dersom personer som spiser kjøtt fra dyr og ikke har ønske om å slutte å spise kjøtt, kan det ha mye å si om disse forbrukerne bytter kjøttet sitt med kulturkjøtt, både for klima og for dyrene.

Tillit og politiske skillelinjer avgjørende

Respondenter som har høy tillit til norske matkontroller, er betydelig mer villige til å prøve kulturkjøtt. Samtidig viser studien at tillit til dagligvarekjeder ikke har noen betydelig effekt.

Politisk tilhørighet spiller også en viktig rolle: De som stemmer på mer miljøbevisste partier som Miljøpartiet De Grønne, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, er i følge studien mer positive til kultivert kjøtt enn velgere fra mer konservative partier.

Hva betyr mest? Oppfattet «naturlighet», helse eller pris?

De viktigste faktorene for forbrukerne når de vurderer kulturkjøtt er hvor naturlig det oppfattes, helsefordeler og pris.

Naturlighet er en av de største barrierene: Mange nordmenn er skeptiske til at kultivert er kunstig fremstilt og ikke «ekte mat». Dette samsvarer med funn fra tidligere europeiske studier som viser at mat som oppfattes som naturlig, har høyere aksept blant forbrukere, skriver forskerne.2

Respondentene som prioriterer sunnhet i kostholdet, er mer innstilt til å prøve kultivert kjøtt. Dette spesielt når de også informeres om potensielle helsefordeler med dyrket kjøtt, som muligheten til å redusere mengden mettet fett og antibiotikabruk i matproduksjon.

Pris er en annen viktig faktor, men prisbevisste forbrukere avviser ikke nødvendigvis produktet. Dette kan tyde på at hvis prisene reduseres til et konkurransedyktig nivå, vil flere være villige til å prøve det.

Kulturkjøtt verden rundt

Det finnes flere produsenter som lager kultivert kjøtt rundt om i verden: I Singapore, USA, Israel og Hong Kong er det tillatt å selge kultivert kjøtt til forbrukere. Her i Europa har Storbritannia tillatt kulturkjøtt, i første omgang til dyrefôr, mens selskaper fra Nederland og Frankrike venter på godkjenninger. Også i Sør-Korea, Thailand og Australia venter selskaper på godkjenninger på diverse kultiverte produkter.

Samtidig er vi enda et stykke unna å få disse produktene i butikkhyllene her til lands: Det kommer til å være avhengig av hva som skjer på kontinentet fremover.

Potensielle fordeler med kulturkjøtt

Kulturkjøtt gir flere fordeler sammenlignet med dagens kjøttproduksjon med husdyrhold, både for helsen, miljøpåvirkning og selvfølgelig for dyrene.

Det krever ikke slakting eller hold av dyr, og forhindrer derfor lidelse i forbindelse med uverdige og unaturlige livsforhold og avl som gir dårligere livskvalitet for dyrene.

Kulturkjøtt gir også voldsomt reduserte utslipp. Analyser tyder på at kultivert kjøtt har 92 prosent lavere utslipp. Kulturkjøtt krever opptil 90 prosent mindre landareal og gir 94 prosent lavere luftforurensning, krever mindre vannforbruk, gir reduserte tap av biologisk mangfold og kan bidra til mindre antibiotikaresistens. 3

Les også