Gå til hovedinnhold

10 veganske kokebøker stappfulle av plantebasert inspirasjon 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 08. oktober

Spiser du plantebasert, men har gått litt matlei og tenker at det hadde vært fint med litt ny inspirasjon på kjøkkenet? Eller går du rundt og tenker at du gjerne skulle spist mer plantebasert, men vet ikke helt hvor du skal begynne og hva du skal lage?

Flere og flere innser at det å kutte ut eller redusere kjøttbruken har fordeler for både helse, dyrevelferd, planeten vår og til og med for lommeboken. Men det å også skulle kutte ut både melk, egg og smør fra maten gjør at mange kanskje i starten blir litt rådville for hva de skal erstatte dette med – og strever med å finne alternativer.

Men slapp av, det er ingen grunn til å bekymre seg – det er nemlig ikke noe problem å finne digg og deilig vegansk matinspirasjon. En god vegansk kokebok kan hjelpe – og gi masse inspirasjon og tips om hvordan og med hva man kan erstatte animalske produkter uten at det går ut over verken smak eller kvalitet.

De siste årene har det kommet ut mange fantastiske kokebøker med vegansk mat, og det er nå lekende lett å finne plantebasert matinspirasjon for enhver smak. Og det gjelder enten man nå er på jakt etter veganske bakeoppskrifter, kjapp og barnevennlig middagsinspirasjon, plantebasert festmat eller veganske versjoner av favorittretter fra alle verdens kjøkken.

Det finnes i dag mange flotte norske kokebøker som er veganske, og enda flere som er utgitt på engelsk. Disse 10 er fulle av deilig inspirasjon til alle som vil spise grønnere, bedre og helt uten animalske ingredienser.

1 Sykt Godt – En vegansk kokebok

Mari Hult

Mari Hult er damen bak den populære Vegetarbloggen, kanskje per i dag den mest leste og populære norske vegetarmatbloggen. Hult har gitt ut flere vegetariske og veganske kokebøker, og om du vil ha inspirasjon til helt vegansk matlaging, er denne en fantastisk investering:

Sykt godt – en vegansk kokebok inneholder hele 115 veganske oppskrifter, og man må nesten kunne kalle den for et oppslagsverk å regne. Perfekt for deg som vil lære mer om og prøve deg på vegansk mat.

2 En skikkelig digg kokebok – kjøttfri favorittmat

Hanne-Lene Dahlgren

En skikkelig digg kokebok viser deg hvordan du lager smaksrik mat hele familien vil like basert på grønnsaker i stedet for kjøtt.

Dahlgren har testet og utviklet oppskriftene i boken sammen med over 50 norske familier, og kun retter som fikk toppkarakter fra disse har blitt med i boken. Her snakker vi folkefavoritter som taco og lasagne, asiatiske klassikere som grønn karri og pad thai, samt mange pastaretter som ikke bare er kjappe, men som også smaker fortreffelig.

Vi digger også at alle oppskriftene fra boken kommer med en digital handleliste, noe som er supersmart når du står i butikken og ikke husker helt hva du trenger å kjøpe!

3 Grønnere

Mia Frogner

I boken Grønnere deler Mia Frogner over 80 ulike vegetariske og veganske oppskrifter på både små og større retter. Boken har oppskrifter som er basert på retter og matkultur fra mange ulike land, og vi liker at den gir så mange muligheter – du kan lage småoppskrifter som sideretter, eller by på et helt komplett vegansk måltid.

Og hvorfor ikke be gjestene dine om å bli med på matlagingen, spør forfatteren? Å lage mat sammen er jo tross alt langt morsommere enn å gjøre det alene!

4 Love is Served

Cafe Gratitude og Seizan Dreux Ellis

Cafe Gratitude er en populær restaurant i Los Angeles, California, som kun serverer plantebasert mat. Selve kjerneverdien hos restauranten er at man skal være ‘takknemlig for god mat, helse og godt selskap.’ Og med retter med navn som «I Am Humble», «I Am Giving» og «I Am Whole» er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at Cafe Gratitude har blitt en snakkis både blant plantebaserte lokale og tilreisende.

Og kokeboken Cafe Gratitude, Love Is Served, kan du prøve deg på mange av restaurantens mest populære retter hjemme. Boken inneholder også gode tips til ingredienser man burde ha for hånden i ethvert plantebasert kjøkken.

5 Veganergutta 90 Nye Favoritter

Minn Saung Thit Aung Zaw og Gard Flydal Rorgemoen

Minn og Gard har med sin populære Instagramkonto Veganergutta blitt noen av Norges mest kjente og fulgte mat-påvirkere – og med god grunn.

I boken Veganergutta 90 Nye Favoritter finner du (som navnet tilsier) over 90 fristende oppskrifter til både hverdag og fest, fra enkle frokostfavoritter til kjappe snacks, søtsaker og festmat som vil imponere selv den mest hardbarka kjøttspiser.

6 Plantebasert kosthold: Hvorfor du bør spise grønnere og hvordan du gjør det i praksis

Nina C. Johansen, Tanja Kalchenko og Mari Hult

Hvordan kan jeg spise plantebasert og være sikker på at jeg får i meg nok næring? Hvilke tilskudd trenger jeg? Overlever jeg uten kjøtt og fisk? Kan barn leve på mat fra planteriket? Hva med gravide? Spørsmålene er mange når det gjelder å spise mat uten kjøtt, melk, egg og smør. Samtidig velger stadig flere å legge om kostholdet, enten fordi de vil ha bedre helse, eller fordi de er opptatt av dyrevelferd, klima, eller jordas bærekraft.

I boken Plantebasert kosthold: Hvorfor du bør spise grønnere og hvordan du gjør det i praksis avliver overlege Tanja Kalchenko og Nina C. Johansen, som sitter på en mastergrad i samfunnsernæring, myter og gir deg all kunnskapen du trenger. Mari Hult, kokebokforfatter og matblogger, byr på sin side på lekre og enkle oppskrifter basert på denne kunnskapen, og som garantert vil inspirere deg til et grønnere liv.

7 Deliciously Ella: Healthy Made Simple

Ella Mills

Ella Mills begynte å blogge under navnet Deliciously Ella i 2012, etter å ha slitt med helseproblemer i flere år. Men da hun begynte å legge om kostholdet til å bare spise plantebasert, begynte hun straks å føle seg bedre, og var snart for helt frisk å regne.

Siden har Mills, som bor i London, utgitt flere kokebøker og lansert en mengde plantebaserte produkter, og har også åpnet restauranten Plants i Mayfair-området av London.

Boken Deliciously Ella Healthy Made Simple er hennes nyeste kokebok, og for de av oss som alltid sitter litt fast i tidsklemma, er dette en helt genial bok. Med 75 nye oppskrifter tar Mills fatt på å gjøre plantebasert matlaging tilgjengelig for alle, selv på de dagene som har dårlig tid. Fellesnevneren til oppskriftene er at de inneholder 10 eller færre ingredienser og tar mindre enn 30 minutter å lage.

8 Happy Food – Ren plantebasert mat du kommer til å elske

Irina Smit

Kan man bli gladere av å spise mer plantebasert og flere farger? Ja, sier denne kokebokforfatteren.

I boken Happy Foods – Ren plantebasert mat du kommer til å elske deler kokk og grunder Irina Smit sin store lidenskap for ren, næringsrik og fargerik mat. Mellom permene finner du hennes beste oppskrifter til glede for deg og hele familien basert på rene råvarer.

Irinas matfilosofi går ut på å spise ren mat, laget helt fra bunnen av uten tilsetninger. Mat som i hovedsak er basert på grønnsaker kombinert med sunne fettkilder, urter, krydder, nøtter, frø og belgvekster. Forfatteren, som også driver kafeen Happy Foods i Oslo, sverger også til å bruke råvarer som er i sesong – en av favorittaktivitetene sammen med barna er å dra på en gård og plukke grønnsaker, frukt og bær.

I boken finner du mer enn 70 oppskrifter på smakfulle retter som kan spises til både frokost, lunsj og middag – og selvfølgelig supersunne kaker og snacks. Her er også småretter og dipper, og mange av oppskriftene kan settes sammen og brukes til flere forskjellige anledninger.

9 Oslo Raw: Våre beste oppskrifter (e-bok)

Tiril Refsum

Tiril Refsum driver kafeene Oslo Raw på Frogner og Adamstuen i Oslo hvor de finner deilige vegetariske og veganske matretter, kaker og snacks.

I e-boken Oslo Raw: Våre beste oppskrifter deler hun sine alle beste – og mest populære – oppskrifter, og – som hun selv sier – ‘håper å spre glede gjennom godsaker som gjør godt og gir masser av energi og næring.’

Boken inneholder blant annet oppskrifter på brownie fudge, peanøtt- og sjokoladekake, lakriskake med vaniljekrem, gulrotkake med vaniljekrem, lakris fudge og sjokoladekuler.

10 Vegan junk food – a down and dirty cookbook

Zacchary Bird

Jo da, mange som legger om til et plantebasert kosthold gjør det av helsemessige årsaker. Men, sier kokebokforfatter Zacchary Bird, det må jo være lov til å kose seg litt også.

I kokeboken Vegan junk food – a down and dirty cookbook, tar Bird for seg de rettene du kanskje ikke kommer til å lage hver eneste dag, som som jammen smaker fortreffelig når du er litt fysen på litt skikkelig ‘junk food.’

Her finner du oppskrifter som retter som frityrstekte mac-and-cheese kuler (helt veganske, selvsagt), frityrstekt banan, og til og med en vegansk versjon av McDonald’s klassikeren Big Mac!

Les også