Gå til hovedinnhold

1/3 av Storbritannias befolkning støtter forslag om å gjøre all mat som serveres i helsevesenet plantebasert 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 29. august

Det hersker ingen tvil om at å servere mer – eller utelukkende – plantebasert mat i helsevesenet ville hatt positive effekt på både individers helse og også på folkehelsen generelt.

Å servere plantebasert mat på alle offentlige sykehus ville spart helsevesenet for enorme summer i året – ikke bare fordi denne maten er med på å forebygget mange av de mest utbredte livsstilsykdommene, men også fordi det rett og slett koster mindre å lage måltider som ikke inneholder kjøtt, egg eller meieriprodukter.

Det foreligger foreløpig ikke noe tall eller indikasjoner på hvorvidt dette er noe nordmenn flest ville stille seg positive til, men ifølge en ny spørreundersøkelse om plantebasert kosthold i Storbritannia1, stiller hele 1/3 av briter seg positive til et forslag om at alle landets offentlige sykehus (som drives av NHS, eller National Health Service) kun skal tilby plantebasert mat som standard.

Målet burde være å gjøre sykehusmat sunnere for alle

Undersøkelsen, som var utført på vegne av organisasjonen Plant-Based Health Professionals, har som mål å opplyse og informere om fordelene ved et plantebasert kosthold for alle.

– Målet vært er å normalisere plantebaserte måltider, og gjøre at dette tilbys som standard, sier lege Shireen Kassam, grunnlegger av Plant-Based Health Professionals, hematolog og foreleser ved Londons King College Hospital, til magasinet Vegan Food & Living.2

– Det er viktig for både helse og bærekraftsmål at bønner og linser, som jo begge er næringsrike og smaksfulle, normaliseres og prioriteres. Dette handler ikke om å kunne tilby plantebasert mat til de som allerede er vegetarianere eller veganere, men å gjøre all sykehusmat sunnere og framsnakke alle fordelene ved plantebasert mat.

Er kjøttfrie sykehus fremtiden?

Å ha plantebasert mat som standard på sykehus er noe de allerede har startet med på alle sykehusene i New York City, et initiativ som ble iverksatt av byen ordfører, Eric Adams, som selv er veganer.

– I New York viste deg selv at hele 95 prosent av pasientene som fikk servert plantebaserte måltider under sitt sykehusopphold var svært fornøyde med maten, forklarer Kassam til magasinet Vegan Food & Living.2

«Og dette til tross for at bare en prosent av disse var vegetarianere eller veganere.»

Og sykehusene i New York City er ikke de eneste som går for plantebasert mat.

På sykehuset Vancouver General Hospital i Vancouver i Canada har man dratt i gang et pilotprosjekt hvor man tilbyr en «planterik» meny og svært lite kjøtt. Sykehuset The Hayek i Libanon har vært total plantebasert siden 2021, og flere sykehus i Singapore gjør det samme.

– Det er helt tydelig at det er en appetitt for forandring, konkluderer Kassam, som forklarer at deres spørreundersøkelse viste at så mange som 55 prosent av briter mener at sykehusmat trenger en oppgradering, og 40 prosent påstår at sykehusmat per i dag ikke er fristende å spise.

– Alle gjør seg noen tanker i hodet når de hører begrepet «sykehusmat» og disse er sjeldent positive. Så det er på tide at man gjør noe med dette. Sykehusmat trenger en overhaling, og plantebasert kost vil ikke bare kunne gi fordeler når det gjelder helse, økonomi og miljø, men vil også kunne gi måltider som er langt mer fargerike, smaksfulle og fristende.

Positiv effekt med ringvirkninger

Kassam trekker også frem at om NHS satser på plantebasert kost vil dette bety at pasienter vil få servert mye mer fersk frukt, grønnsaker, belgfrukter, kornprodukter – alle matvarer studier har slått fast ikke bare kan forbedre men i noen tilfeller til og med reversere ulike sykdommer.

– Ved å legge til rette for at pasienter får i seg mer plantebasert kost vil vi kunne redusere tilfeller av hjertesykdommer, høyt blodtrykk, diabetes type 2, sykelig overvekt og også flere ulike kreftformer.

På norske sykehus er det fortsatt i stor grad kjøtt som gjelder, og ifølge en NRK reportasje om kjøttmiddager på sykehus fra i fjor, serverer de fleste sykehus i Norge kjøtt minst fire dager i uken, og resten av dagene serveres det en fiskerett. I tillegg kan pasienter bestille halalmat eller en vegetarrett om de ønsker det.

– Vi forventer at offentlige institusjoner følger kostholdsrådene, men vi vet jo at det varierer, og vi vet at det er prishensyn som konkurrerer med ernæringshensynet noen ganger også, uttalte divisjonsdirektør Linda Granlund for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet til NRK.

Les også