Gå til hovedinnhold

Visste du at å fryse tofu før du steker den er en skikkelig ‘game changer?’ 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 20. november

Vi digger tofu!

Det finnes faktisk bare en grunn til at noen påstår at de ikke liker tofu, og det er at de ikke har tilberedt den riktig. Tofu kan bli til å utrolig mye godt, og det finnes nesten uendelig mange måter å tilberede dette planteproteinet på.

Men visste du at det finnes faktisk et triks mange ikke har hørt om når det gjelder tofu – og at dette rett og slett kan være med på å gjøre at tofuen din smaker mye bedre? Ifølge Veg News bør man nemlig fryse ned tofuen før man skal benytte den i matlaging – og det er nemlig en veldig god grunn til at dette trikset faktisk fungerer så godt som det gjør.

Ved å fryse tofuen først, skriver nettstedet, får du mer tekstur og dermed mer smak på tofuen når du så marinerer den etter etter å ha tatt den ut av fryseren.

Dette er ren vitenskap

Lurer du på hvorfor det å fryse tofuen før du marinerer den tilsynelatende skal gjøre den bedre? Vel, det er ren vitenskap, egentlig. Tofu inneholder som kjent mye vann, noe man vil se om man noensinne har presset tofu. Faktisk inneholder tofu så mye som 86 prosent vann, ifølge nettstedet America’s Test Kitchen. 

Når man fryser tofu vil dermed alt vannet i tofuen bli til is – og utvide seg. Dette gjør at isen nå blir liggende å presse mot celleveggene i soyaproteinet, og lager større hull og groper inne i tofuen. Når du så tar tofuen ut av fryseren, vil isen tine til vann og renne ut, mens hullene inne i tofuen blir værende som de er, noe som gjør tofuen mer porøs og i stand til å suge opp mer marinade og saus. Og dette, forklarer Veg News, utgjør nemlig hele forskjellen.

Sverger til frossen tofu

Å fryse tofu er ikke noe nytt for de som lever av å lage mat. Kokk og YouTube stjerne Pai Chongchitnant, som driver den populære YouTube kanalen Pailin’s Kitchen, sverger til frossen tofu når han skal lage klassiske Thaimat.

En annen som også er en fan av å fryse ned tofu før man skal bruke den i en rett er kokebokforfatter og mat-influencer Zaccary Bird. I boken sin The Vegan Butcher viser nemlig Bird frem flere ulike måter å bruke tofu som har vært frosset på.

– Neste gang du pakker ut matvarene etter å ha vært i butikken, så gjør deg selv en tjeneste og hiv den tofuen rett i fryseren, skriver Bird i boken.

– På denne måten tar du kontroll over teksturen på tofuen din!

Hvordan fryser man tofu?

Du har i utgangspunktet to muligheter når det gjelder å fryse tofu. Du kan ta blokken med tofu ut av pakken når du kommer hjem fra butikken og skjære den opp i skiver eller små firkanter før du fryser den, eller du kan fryse hele blokken som den er, i plastpakningen den kommer i.

Tofu som har blitt skåret opp i mindre biter vil selvsagt tine raskere når du tar den ut av fryseren, men man må også huske på at det er lettere å presse vann ut av en hel blokk enn av mange biter når man kommer til dette steget, skriver Veg News.

Og om du tenker at det høres enklest ut å skjære opp tofuen før du fryser den, så anbefaler matmagasinet Bon Appetit at man presser vannet ut av tofuen først, før man skjærer den i skiver eller biter, og så presser disse igjen når de har kommet ut av fryseren og har tint. Dette vil gjøre tofuen ekstra fast og den vil trekke til seg mer smak når du så marinere den.

Om derimot du ikke har tid eller ork til å presse tofuen og skjære den i biter før du fryser den, ja så vil det lønne seg å bare hive den i fryseren i den plasten den kommer fra butikken i, og så, når du tar den ut av fryseren, la den tine i kjøleskapet i et par timer før du tar den ut av plasten og presser vannet ut av den.

Les også