Gå til hovedinnhold

Verdens beste sjokolade er norsk - og 100% vegansk 

Trine Jensen-Burke

Oppdatert 17. februar

De gamle aztekerne og mayaene kalte det gudenes mat, og det er ikke egentlig så vanskelig å skjønne hvorfor - sjokolade er jo veldig, veldig godt. I dag tenker man kanskje på land som Belgia eller Sveits når det gjelder eksklusiv kvalitetssjokolade, men faktisk er det slett ikke disse landene man må dra til for å få tak i verdens aller beste sjokolade.

Nylig gikk The International Chocolate Awards av stabelen, og sjokoladeprodusenter fra hele verden konkurrerte om å vinne over dommerne i ulike kategorier.

Prisutdelingen, som er i regi av det Internasjonale Institutt for Sjokoladesmaking, IICT, holdes årlig for å finne den beste sjokoladen laget av de beste kakaobønnene. Og etter at regionale vinnere er kåret, samles disse til en verdensfinale, hvor den beste sjokoladen i verden kåres.

Vant for andre året på rad med vegansk sjokolade

Og vinneren for 2024, som nylig ble annonsert, var ingen ringere enn norske Vigdis Rosenkilde og hennes 70% Quellouno Mørk Sjokolade.

 

Dommerne ga Rosenkildes Quellouno-sjokolade, som inneholder bare to ingredienser, kakao og sukker, en ekstremt høy score med 91.7 av 100 mulige. Sjokoladen har smaksnoter av skogsbær, pekannøtt og fløte, noe som ifølge Rosenkilde selv kommer naturlig fra den typen kakaobønner som er benyttet i denne sjokoladen, og området i Peru hvor disse vokser.

På nettsiden sin forklarer Rosenkilde:

- Smaksnotene er ikke tilsatt, men kommer naturlig fra kakaoen som er behandlet optimalt i alle ledd av produksjonen. Kakaoen i denne sjokoladen kommer fra en familieeid agroøkologisk kakaoplantasje beliggende på en åsside i høyjungelen i Quellouno., et spektakulært og vakkert sted. Noen av trærne på plantasjen er over 80 år gamle og produserer kakao som er beriket med bemerkelsesverdige smaksnoter. Vi brukte lang tid på å eksperimentere med ulike røsteprofiler av kakaobønnene for å fremheve de delikate smaksnotene av skogsbær og fløte.

Og nei, du leste ikke feil - disse kakaobønnene har faktisk en aroma av fløte, til tross for at de ikke inneholder noen som helst meieriprodukter, men bare kakao og sukker.

Hva er smaksnoter?

Man snakker ofte om smaksnoter når det gjelder varer som kaffe, vin og også sjokolade.

Smaksnoter referer til et sett med smaker og aromer man kan oppleve fra ulike kaffebønner, kakaobønner eller vindruer. Aroma og smak påvirkes av ting som jordsmonnet hvor disse vokser, klima, årstid, oppbevaring og ikke minst behandlingsprosessen.

Når det gjelder kakaobønner kan man for eksempel snakke om aromaer som fruktig, nøtteaktig, karamellaktig, syrlig eller kremete.

(Kilde: International Institute of Chocolate and Cacao Tasting)

 

Ikke Willy Wonka, men Vigdis

Rosenkilde har selv uttalt i et intervju med VG at etter å ha forelsket seg i ideen om å lage sjokolade med de beste kakaobønnene fra Sør-Amerika, reiste hun rundt i mange måneder før hun endte opp i Peru, hvor hun nå tilbringer store deler av året. Der jobber hun tett med kakaobønder for å sikre høy kvalitet gjennom hele prosessen.

– Jeg har jobbet med bøndene i syv år, og nå, i løpet av tre år, så har vi vunnet elleve gullmedaljer i International Chocolate Awards, både for kvalitet og for direkte handel, sier hun stolt.

Hun forteller også at hun kjøper utelukkende kakao fra bønder som driver agroøkologisk og bidrar dermed aktivt til å bevare det lokale biologiske mangfoldet.

Ikke alle av Rosenkildes sjokolader er veganske, men de langt fleste er det, og inneholder bare kakaobønner og sukker. Sjokoladene kan kjøpes på nett og i utvalgte butikker i Norge, Danmark, Spania og Japan.

Slik lages sjokoladen

  1. Først så høstes kakaofruktene fra treet.
  2. Så samles kakaobønnene, dekket av fruktkjøtt, for å fermenteres.
  3. Etter det spres kakaobønnene for å tørke i sola.
  4. Så røstes bønnene for å utvikle smak og gjøre det lettere å fjerne skall.
  5. Deretter fjernes skallet og bønnene knuses.
  6. Så males de knuste bønnene til kakaomasse og blandes med sukker.
  7. Etter det eltes sjokoladen.
  8. Neste steg er å temperere sjokoladen for å få riktig konsistens.
  9. Siste steg er å støpe sjokoladen i former.

Les også