Man regner i dag med at ca. 1.5 milliarder mennesker verden over unngår å legge kjøtt på tallerkenen, og heller velger å spise mat fra planteriket. Og til tross for intens lobby- og PR-virksomhet fra kjøtt- og meieriindustrien, så velger stadig flere å legge om til et mer eller fullstendig plantebasert kosthold.
I Hellas ble det nylig gjennomført en spørreundersøkelse i forbindelse med en vegetarfestival og restaurant-konkurranse i storbyen Thessaloniki, og ikke bare viste det seg at hele 10 prosent av grekere nå systematisk unngår å spise kjøtt og heller velger plantebasert, men hele 30 prosent av de som deltok i spørreundersøkelsen mente at restauranter i Hellas bør å et bedre utvalg vegetariske og veganske retter på menyene sine.
Flere poengterte at der hvor man fant vegetariske alternativer blant utvalget av forretter, så var det desto mindre utvalg når det gjaldt vegetariske hovedretter, og dette ønsket de fleste at restauranter nå tok tak i og gjorde noe med.
Vegetarkonkurranse
Spørreundersøkelsen ble utført som en del av vegetrakonkurransen ‘Veg Contest Thessaloniki – Byens Gastronomi Forandres’ og målet med undersøkelsen av å finne ut av de kulinariske preferansene til både byens innbyggere, samt besøkende som kom til Thessaloniki for å delta på festivalen.
Spørreundersøkelsen, som ble utført av organisasjonen Hellenic Vegetarian Association (HellasVeg) i samarbeid med European Vegetarian Union (EVU), inkluderte 750 deltakere fra hele Hellas, som var utvalgt for å gi et representativt utvalg basert på kjønn, alder og geografisk område.
Festivalen og konkurransen hadde blitt markedsført hyppig på sosiale medier i forkant, men som forventet var det flere deltakere som bodde i Thessaloniki eller i områdene rundt, og noen færre som hadde kommet reisende fra andre steder i Hellas.
Av lokale deltakere, hvor spisende ble bedt om å bedømme utvalg, smak og presentasjon av vegetariske og veganske retter ved 25 ulike restauranter i byen over flere dager, sa hele 30 prosent av beboende i regionen at de hadde tatt del i konkurransen. Og enda flere igjen fortalte at de ikke hadde vært klar over konkurransen som pågikk, men at de absolutt ville ta del neste gang den gikk av stabelen.
Interessen og etterspørselen er der
– Veg. Contest Thessaloniki var et banebrytende tiltak for å fremme plantebasert kosthold og ernæring i Hellas, og ga restauranter i Thessaloniki muligheten til å promotere gastronomiske opplevelser av helt plantebasert mat. Og funnene fra spørreundersøkelsen bekrefter at både interesse og etterspørsel er det for mer platebasert mat og bedre utvalg for vegetariske og veganske retter i restaurantbransjen, uttalte Hellenic Vegetarian Association (HellasVeg) om konkurransen i en pressemelding.
De beste vegetariske rettene ble kåret etter at mer enn 800 lokale deltakere hadde smakt på over 60 vegetarretter fra 25 ulike restauranter i Thessaloniki i tidsrommet mars-mai 2024.